Πολιτική
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 07:26

Εν αναμονή της θέσης Ντενκτάς για το Κυπριακό

Τη στήριξη, τη συμφωνία και την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών στο θέμα της Κύπρου, εξέφρασε χθες ομόφωνα το Εκτελεστικό Γραφείο το ΠΑΣΟΚ.

Τα μέλη του επεσήμαναν ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παράλληλα η επίλυση του πολιτικού προβλήματος, αν και όπως υπογράμμισαν, σε κάθε περίπτωση, το βάρος πρέπει να πέσει στην καθαρή ένταξη, καθώς η επίλυση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από την Αθήνα.

Στην εισήγησή του ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η άρνηση του διαλόγου από την ελληνική πλευρά θα την έφερνε σε μειονεκτική θέση και επανέλαβε ότι το σχέδιο είναι αφετηρία διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Κύπρος σε διχοτόμηση, αν αποτύχει η προσπάθεια που γίνεται τώρα για την εξεύρεση λύσης εφ' όσον η διεθνής κοινότητα θεωρήσει ότι οι προσπάθειες επίλυσης είανι μάταιες, με αποτέλεσμα να αναγνωρίσει και νομικά το δημιούργημα των στρατευμάτων κατοχής.

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ενώ χθες είχε συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωερικών, Τζακ Στρο.

Το State Department δια του εκπροσώπου του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε την υποστήριξή του στο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για την Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιθυμία του είναι να δει τα πράγματα να προοδεύουν γρήγορα.

Στη Ν. Υόρκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι οι τουρκοκυπριακές αρχές ποτέ δεν έκλεισαν την πόρτα των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι μόλις ο Ντενκτάς ανακοινώσει τη θέση του, θα αρχίσει η διαδικασία που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Ντενκτάς, δήλωσε ότι θα απαντήσει θετικά στο σχέδιο Ανάν σε δύο ημέρες.

Εν τω μεταξύ συνεχίζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε από την Πορτογαλία ότι το σχέδιο του ΟΗΕ έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Εκτίμησε δε ότι είναι πιθανόν να διευθετηθεί το ζήτημα της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων θυσιών, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.