Ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου ¶νγκελα Μέρκελ, καθώς και η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Κομισιόν για τις απελάσεις Ρομά, επισκίασαν τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου ¶νγκελα Μέρκελ, καθώς και η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Κομισιόν για τις απελάσεις Ρομά, επισκίασαν τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν ότι θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ότι θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο εμπόριο με το Πακιστάν, που έχει πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες, ωστόσο η διαμάχη για τις απελάσεις των Ρομά κυριάρχησε στο σύνοδο.
Ο Σαρκοζί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η καγκελάριος Μέρκελ του είπε πως σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να διαλύσει τους παράνομους καταυλισμούς Ρομά.
«Η κ. Μέρκελ μου υπέδειξε την επιθυμία της να προχωρήσει στην εκκένωση των καταυλισμών τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Σαρκοζί στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου έσπευσε να αρνηθεί ότι η Μέρκελ είχε συζητήσει το θέμα των καταυλισμών με το Γάλλο πρόεδρο.
«Η καγκελάριος Μέρκελ δεν μίλησε ούτε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο περιθώριο για υποτιθέμενους καταυλισμούς Ρομά στη Γερμανία, πόσω μάλλον για τη διάλυσή τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος σε ανακοινωθέν.
«Η Γερμανία στηρίζει τη Γαλλία ως προς τη μορφή και τον τόνο της κριτικής από την επίτροπο Ρέντινγκ», προσθέτει. ΄
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έκανε λόγο για «παρεξήγηση».
«Υποθέτω ότι πρόκειται για παρεξήγηση, διότι η Καγκελάριος αποκάλυψε δημοσίως, όπως μού είπε και προσωπικά, το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας, και δεν έγιναν ποτέ τέτοιες δηλώσεις από την πλευρά της», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandunk.
«Κάτι τέτοιο εξάλλου αντιβαίνει στο γερμανικό σύνταγμα και δεν υπάρχει καμία σκέψη πάνω σ' αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη θέση του Βερολίνου ότι είναι απαράδεκτο να παρομοιάζεται η πολιτική Σαρκοζί με αυτή του Τρίτου Ράιχ. Μία τέτοια σύγκριση είναι «απαράδεκτη» και «προκάλεσε αναμφίβολα την υπερβολική αντίδραση του Γάλλου προέδρου», κατέληξε ο κ. Βεστερβέλε.
Σύγκρουση με τον Μπαρόζο
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Σαρκοζί συγκρούστηκε σε οξείς τόνους με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το ίδιο θέμα.
«Υπήρξε μία πολύ έντονη αντιπαράθεση» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
«Οι αηδιαστικές και ντροπιαστικές φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι υπόνοιες για τους Εβραίους – ήταν κάτι που μας σόκαρε βαθιά», είπε κατά τη διάρκεια της συνόδου ο Σαρκοζί, αναφερόμενος στα σχόλια της Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία είχε ουσιαστικά παρομοιάσει τις απελάσεις των Ρομά από την Γαλλία, με τις εκδιώξεις από τους ναζιστές κατηγοριών πληθυσμού κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
¶λλη ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας. Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του Σαρκοζί προς τις Βρυξέλλες «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής» ανέφερε.
Λίγο πριν το γεύμα εργασίας ο Γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και του Μπαρόζο για να δηλώσει, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία» όταν συνέκρινε τις απελάσεις των Ρομά με τις εκδιώξεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, ο Νικολά Σαρκοζί σημείωσε: «Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ».
«Γνωρίζω πολύ καλά τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκτιμώ αλλά είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλουν τη χώρα μου» πρόσθεσε.
Η Γαλλία δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των Ρομά στην πολιτική της εκκαθάρισης των παράνομων καταυλισμών καθώς οι περισσότεροι Ρομά που έχουν συλληφθεί είναι Γάλλοι πολίτες, συνέχισε ο Σαρκοζί.
Παράλληλα, διεμήνυσε πως «η Γαλλία θα συνεχίσει να διαλύει όλους τους παράνομους προσφυγικούς καταυλισμούς (...) ανεξαρτήτως της καταγωγής όσων διαμένουν εκεί».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επιχείρησε να κλείσει το θέμα, δηλώνοντας ότι «το πρόβλημα των Ρομά θα συζητηθεί σε μελλοντική σύνοδο».