Συνάντηση με «ομάδα προσώπων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του κλήρου» είχε το Σάββατο ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.
Συνάντηση με «ομάδα προσώπων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του κλήρου» είχε το Σάββατο ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.
Ο Πάπας «εξέφρασε βαθιά θλίψη και ντροπή για τα δεινά που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Προσευχήθηκε μαζί τους και τους διαβεβαίωσε ότι η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να εφαρμόζει δραστικά μέτρα για να προστατεύει τους νέους, ότι κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ερευνηθούν οι κατηγορίες, για να συνεργαστεί με τις πολιτικές αρχές και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη του κλήρου και τους μοναχούς που κατηγορούνται για τα ακραία αυτά εγκλήματα», προσθέτει το Βατικανό.
Επισημαίνεται ακόμη πως ο Πάπας «όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις, προσευχήθηκε ώστε σε όλα τα θύματα κακοποίησης να επουλωθούν οι πληγές και με συμφιλίωση να μπορέσουν να ξεπεράσουν το παρελθόν, αντιμετωπίζοντάς το με γαλήνη και ελπίδα για το μέλλον».
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Ποντίφικας συνάντησε πέντε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς.
Η δημοσιοποίηση το Νοέμβριο του 2009 έκθεσης που αποκάλυπτε εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, από ιερείς στην Ιρλανδία και τις οποίες κάλυπτε η ιεραρχία της Εκκλησίας, προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Παρόμοια σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν κυρίως στη Γερμανία, και πολύ πρόσφατα στο Βέλγιο με εκατοντάδες νέα κρούσματα.
Το Σάββατο το πρωί σε ομιλία του στον καθεδρικό ναό του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, ο Πάπας μίλησε για τον «τεράστιο πόνο που προκάλεσαν οι κακοποιήσεις παιδιών».
«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για τα αθώα θύματα των ανείπωτων αυτών εγκλημάτων ελπίζοντας ότι με τη δύναμη και τη χάρη του Χριστού και τη θυσία του για συμφιλίωση, θα γνωρίσουν την ίαση και την ειρήνη», πρόσθεσε.
Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, την Πέμπτη, ο Ποντίφικας παραδέχτηκε ότι «η αρχή της Εκκλησίας (ο Πάπας και οι επίσκοποι) δεν ήταν σε επαρκή επαγρύπνηση» για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών. Η Εκκλησία «δεν επέδειξε επαρκή αποφασιστικότητα ώστε γρήγορα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», είχε τονίσει.