Κόσμος
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 12:12

Η πετρελαιοπηγή σφραγίστηκε, η αγωνία για τις συνέπειες παρατείνεται

Το οριστικό σφράγισμα της πετρελαιοπηγής στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε η ΒΡ, πέντε ολόκληρους μήνες μετά από τη φονική έκρηξη, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το οριστικό σφράγισμα της πετρελαιοπηγής στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε η ΒΡ, πέντε ολόκληρους μήνες μετά από τη φονική έκρηξη, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αρμόδιοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι που επέβλεψαν τις εργασίες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η πετρελαιοπηγή δεν συνιστά πλέον απειλή.

Την εξέλιξη χαιρέτισε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας σε γραπτή ανακοίνωση ότι δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί ότι οι ακτές του Κόλπου του Μεξικού θα ανακάμψουν πλήρως από αυτήν την καταστροφή.»

Η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon σημειώθηκε στις 20 Απριλίου, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 17 να τραυματιστούν. Σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μόλυναν τη θάλασσα έως τα μέσα Ιουλίου, όταν ειδικό κάλυμμα τοποθετήθηκε στο κοίτασμα, σταματώντας τη διαρροή. Χρειάστηκε ωστόσο η διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτόνωσης και η διοχέτευση σε αυτές τόνων τσιμέντου και λάσπης προκειμένου οι αρχές να σημάνουν τη λήξη του συναγερμού.

Στο εξής, την ευθύνη για την επίβλεψη της πετρελαιοπηγής θα έχει υπηρεσία που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο πετρελαϊκός κολοσός ΒΡ βρίσκεται αντιμέτωπος με εκατοντάδες αγωγές, αλλά και με το τιτάνιο έργο του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.

Ερωτηματικά για το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής και τις επιπτώσεις

Στις αρχές του περασμένου μήνα, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι χάρη στις εντατικές προσπάθειες καθαρισμού, αλλά και σε φυσικές δυνάμεις, η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού διαλύθηκε σε ποσοστό 75%. Αξιωματούχοι εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι το υπόλοιπο πετρέλαιο θα διαλυόταν πολύ σύντομα...

Πράγματι, παρότι το πετρέλαιο συνεχίζει να «βρέχει» αρκετές παράκτιες περιοχές, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ήδη εύθραυστο οικοσύστημα του Κόλπου του Μεξικού επιβίωσε. Σταδιακά η ζωή επιστρέφει σε ορισμένους βαλτότοπους της Λουιζιάνα και, ενώ τους προηγούμενους μήνες ξεβράστηκαν χιλιάδες κουφάρια ζώων και πτηνών, τέτοια μακάβρια ευρήματα σπανίζουν πλέον.

Ανησυχητικά είναι ωστόσο τα μηνύματα... από το βυθό. Πρόσφατα διαπιστώθηκε η ύπαρξη υποθαλάσσιου νέφους πετρελαίου ύψους έως και 200 μέτρων και πλάτους 2 χιλιομέτρων, σε ακτίνα 35 χλμ. από την εξέδρα Deepwater Horizon,

Παράλληλα, την αποκάλυψη ερευνητών ότι νέο είδος βακτηρίων «τρώει» την πετρελαιοκηλίδα ήρθε να υπονομεύσει νέα μελέτη ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σάντα Μπάρμπαρα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Science. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ντέιβιντ Βάλενταϊν, τα μικρόβια «κατάπιναν» κυρίως απλούς υδρογονάνθρακες όπως αιθάνιο, βουτάνιο ή προπάνιο και όχι πετρέλαιο (λιγότερο «εύπεπτο» -για τα βακτήρια- μείγμα υδρογονανθράκων).

Ο Βάλενταϊν και η ομάδα του επέστρεψαν στην περιοχή τις προηγούμενες εβδομάδες για να επαναβεβαιώσουν την ύπαρξη πετρελαίου σε μεγάλο βάθος. «Είναι πολύ αραιωμένο, γιατί έχει αναμειχθεί, όμως σίγουρα υπάρχει κάτι εκεί κάτω», δήλωσε στο Scientific American, διαψεύδοντας εμμέσως τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει εξαφανιστεί.