Ο προσωρινός απολογισμός των Ηνωμένων Εθνών για τους λεγόμενους στόχους της χιλιετίας (μείωση της φτώχειας στο ήμισυ μέχρι το 2015, καταπολέμηση ασθενειών, βελτίωση μορφωτικού επιπέδου) σίγουρα δεν μπορεί να ικανοποιεί, δεδομένου ότι περισσότεροι από ένα δισ. άνθρωποι συνεχίζουν να πεινούν.
H αφρικανική ήπειρος παραμένει το μεγάλο πρόβλημα.
Ένα μεγάλο μέρος της υποσχόμενης αναπτυξιακής βοήθειας προς την Αφρική δεν έχει φτάσει ποτέ, τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν: "Είναι τραγικό το γεγονός ότι εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες, λείπουν και τα μεγαλύτερα ποσά".
Φταίει η μη καταβολή των χρημάτων εκ μέρους ορισμένων βιομηχανικών χωρών ή η ελλιπής υλοποίηση των στόχων στις υπό ανάπτυξη χώρες; Η μητρική θνησιμότητα είναι ένα από τα παραδείγματα που δείχνει το μεγάλο χάσμα μεταξύ διακηρυγμένων στόχων και πραγματικότητας: η ενημέρωση των γυναικών για να έχουν μια ακίνδυνη εγκυμοσύνη κοστίζει ελάχιστα. Τα χρήματα όμως δεν παίζουν κανένα ρόλο, όταν οι γυναίκες αυτές πρέπει προηγουμένως να ζητήσουν την άδεια των συζύγων τους για να πάνε στο νοσοκομείο.
Οι ίδιοι οι πολίτες και φυσικά οι πολιτικοί παίζουν έναν εξέχοντα ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα, υποστηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ: "Είναι θέμα καλής διακυβέρνησης. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η διαφθορά. Μια βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι λοιπόν η καλή διακυβέρνηση".
Ακόμη κι έτσι, όμως, η οικονομική ενίσχυση δεν επαρκεί. Από το 2012 μέχρι το 2017 θα χρειαστούν επιπρόσθετα περί τα 340 δισ. δολάρια ετησίως. Η Γαλλία, και άλλες 60 χώρες έχουν προτείνει την επιβολή ενός ειδικού διεθνούς φόρου σε συναλλαγματικές συναλλαγές που μπορεί να αποφέρει ετησίως μέχρι και 35 δισ.
Τι θα πρέπει να αναμένουμε λοιπόν από την τριήμερη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου; "Εάν ακούσουμε στη Νέα Υόρκη ωραίες ομιλίες και δούμε στην κοινή διακήρυξη ωραία λόγια για το πόσο σημαντική είναι η αναπτυξιακή βοήθεια, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τότε θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ απογοητευμένοι", ο Ντέιβιντ Λέιν, ειδικός σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας από την οργάνωση ONE.
DEUTSCHE WELLE