Περισσότερες έρευνες προτού δώσει το «πράσινο φως» για τη διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένων σολομών, ζήτησε ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από την υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA.
Περισσότερες έρευνες προτού δώσει το «πράσινο φως» για τη διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένων σολομών, ζήτησε ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από την υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA.
"Απευθύνουμε ένα μήνυμα λέγοντας ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες", δήλωσε ο κτηνίατρος Δρ. Ντέιβιντ Σίνιορ, του Πανεπιστημίου της ΛουΪζιάνα, ο πρόεδρος της επιτροπής των 14 εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την FDA.
Τα μέλη της επιτροπής δεν ψήφισαν αλλά, στην πλειονότητά τους, έκριναν "ανεπαρκή" τα στοιχεία που τους δόθηκαν για να καθορίσουν με βεβαιότητα εάν ο γενετικά τροποποιημένος σολομός της αμερικανικής εταιρείας AquaBounty Technologies είναι ακίνδυνος για το περιβάλλον και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα.
Η FDA δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις συστάσεις των συμβουλευτικών επιτροπών. Σε γενικές γραμμές όμως, τις ακολουθεί. Τα εργαστήριά της έχουν ήδη κάνει τη δική τους εκτίμηση για τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση του σολομού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι επικίνδυνος, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους ανθρώπους. Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός "είναι τόσο ασφαλής για κατανάλωση όσο και οι συμβατικοί σολομοί του Ατλαντικού", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FDA, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση που η υπηρεσία εγκρίνει την εμπορευματοποίηση του σολομού αυτού, τότε θα πρόκειται για το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που θα βρεθεί στα πιάτα των Αμερικανών καταναλωτών.
Ο γενετικά τροποιημένος σολομός μπορεί να φτάσει στο μέγεθος του ενήλικου ψαριού μέσα σε 16-18 μήνες αντί για τους 30 που απαιτούνται για τους σολομούς του Ατλαντικού, χάρη σε ένα γονίδιο που προέρχεται από σολομούς του Ειρηνικού και το οποίο παράγει αυξητική ορμόνη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων