Κόσμος
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 13:01

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ιρλανδός Πατ Κοξ κάλεσε σήμερα την Αγκυρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εν όψει ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Τουρκία. Πρέπει, όμως να υπάρξει και άλλη», δήλωσε ο Πατ Κοξ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ADF.

Ο Κοξ, που επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έλαβε πρόσφατα μια πολύ σαφή απόφαση», όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας και της ένταξής της. «Μεταξύ της συνέχισης στον ίδιο δρόμο και της πρότασης προς την Τουρκία για μια ειδική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιλέξαμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο», τόνισε.

Στις 20 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τροπολογία που κατέθεσε η μεγαλύτερη ομάδα του, οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία είχε ως στόχο την απάλειψη οιασδήποτε αναφοράς σε μια μελλοντική «ένταξη» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από μια γνωμοδότηση για τη διεύρυνση της Ενωσης η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση από τους βουλευτές.

«Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αλλά πρέπει αυτό να συνδεθεί με ορισμένες προϋποθέσεις», διευκρίνισε ο Κοξ, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας αύριο στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.