Θετικό αντίκτυπο στους οικονομικούς παράγοντες της Νέας Υόρκης είχαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Χρηματιστήριο και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Θετικά σχόλια από το Βloomberg. Σήμερα η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Θετικό αντίκτυπο στους οικονομικούς παράγοντες της Νέας Υόρκης είχαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Χρηματιστήριο και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η επανάληψη από το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg συγκεκριμένης αναφοράς του Πρωθυπουργού, με θετικά σχόλια για τις αλλαγές που συντελούνται στην χώρα μας.
«Δεν θα οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, όχι μόνο εμείς στην Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, που μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας: «Και εμείς συνεχίζουμε να ακολουθούμε τους στόχους μας και αυτό γίνεται, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».
«Εάν ήταν να χρεοκοπήσουμε, θα είχε συμβεί. Θα το είχαμε αποφασίσει μήνες πριν. Αποφασίσαμε να μην το κάνουμε, για πολλούς λόγους. Πιστεύουμε ότι θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία, θα ήταν κακό και για την ευρωπαϊκή οικονομία και, τελικά, θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση. Για το λόγο αυτό, υφιστάμεθα όλη την ταλαιπωρία που απαιτούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και σεβόμαστε τον στόχο μας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Εύσημα Μπάιντεν
Εύσημα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας απέδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό, υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο.
«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, με τον κ. Παπανδρέου να παρεμβαίνει επισημαίνοντας ότι «είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας «είστε στο σωστό δρόμο, είστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια».
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, συζητήθηκαν η παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι παρουσίασε στον κ. Μπάιντεν τις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όπως είπε, αυτές αναγνωρίστηκαν από τον κ. Μπάιντεν.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανταπόκρισης και της άλλης πλευράς.
Εξήγησε, επίσης, τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και επανέλαβε την υποστήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Ο κ. Παπανδρέου είχε ακόμη την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο τις προσπάθειες που καταβάλλει για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής:
«O αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο των συχνών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για την κοινή μας ατζέντα αλλά και της αναγνώρισης της ιστορικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και χαιρέτισε την τολμηρή ηγεσία του πρωθυπουργού. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες στην Αθήνα και τα Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τρόπους για να προχωρήσουν εμπρός έτσι ώστε οι λαοί της Σερβίας και του Κοσόβου να είναι σε θέση να ενσωματωθούν πλήρως σε μία Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.
Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία που υλοποιούν οι Κύπριοι υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο αντιπρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.
Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης για τη Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στην ανάγκη να συνεχίσουν οι δυο πλευρές τη διαδικασία έως ότου καταλήξουν σε συμφωνία για δύο κράτη. Ο αντιπρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συνομιλίες με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και τη Γερμανία».
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού συνεχίζεται την Τετάρτη με πρωινό εργασίας που θα έχει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες , ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Economic Club της Νέας Υόρκης, όπου θα μιλήσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, απευθυνόμενος σε σημαντικά στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιχειρηματίες.
Το απόγευμα (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και ακολούθως με τους προέδρους της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, όπου θα δοθεί δεξίωση προς τιμή του και αναμένονται να παραστούν αξιωματούχοι ομογενειακών φορέων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των γραμμάτων και της τεχνών.
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου είναι προσκεκλημένος στη δεξίωση του φορέα "Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον" που θα πραγματοποιηθεί προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και στην 65η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν επίσημα αύριο.