Την υπόσχεση ότι στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία θα ζητήσει να περάσει η Αγκυρα «από τα λόγια στην πράξη», έδωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την υπόσχεση ότι στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία θα ζητήσει να περάσει η Αγκυρα «από τα λόγια στην πράξη», έδωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την εικοσάλεπτη συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ειλικρινή τη συνομιλία του με το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις του. Για μία ακόμη φορά ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Τουρκία μέσω του κ. Έρογλου κάνει επικοινωνιακά παιγνίδια, προσπαθώντας να μετακυλήσει τις ευθύνες:
«Του είπα με πολλή ειλικρίνεια τη δική μας άποψη που σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας, το επικοινωνιακό παιγνίδι που παίζεται από πλευράς της Τουρκίας και από τον κ. Έρογλου και την προσπάθεια, το παιγνίδι να μετακυλίεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, πράγμα το οποίο εμείς θεωρούμε απαράδεκτο και που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού αυτή τη στιγμή».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ειλικρινή του πρόθεση να συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά αυτός ο διάλογος να γίνει ουσιαστικός και να μην κάνουν προτάσεις που να πηγαίνουν και πιο πίσω από το σχέδιο Ανάν.
«Τον έχω ενημερώσει ότι οι προτάσεις τη τουρκικής πλευράς για το περιουσιακό, όσο και αν βρίσκονται σε ωραίο περιτύλιγμα, μάς οδηγούν πολύ πιο πίσω από τις πρόνοιες του σχεδίου ¶ναν σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε στο Μπαν Κι Μουν την πρότασή του για τη σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό, με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας: «Επανέλαβα τη δική μας πρόταση να συνδεθούν τα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού ούτως ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα που βαδίζουμε. Δεν μπορεί να μιλά κανένας για επίλυση του περιουσιακού χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του εδαφικού. Και βεβαίως έχω τονίσει την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε πάρα πέρα σε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό γιατί είναι εμείς, είναι ο λαός μας που βασανίζεται και όχι η Τουρκία. Είπα ότι εμείς κάναμε ήδη κινήσεις καλής θέλησης προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για τις οποίες δεν μετανιώνουμε. Ό,τι μείνει στην Κύπρο στους Κύπριους θα είναι, όμως δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους και ασφαλώς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».
Όπως ανέφερε, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν άφησε κανένα υπονοούμενο για αλλαγή της διαδικασίας, ή για άσκηση πιέσεων προς την κυπριακή πλευρά. «Ο ΓΓ δεν άφησε κανένα υπονοούμενο σ’ ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών. Ούτε για αλλαγή διαδικασίας ούτε για άσκηση πίεσης πάνω στη δική μας πλευρά. Έχει υποσχεθεί ο ΓΓ ότι θα δει την τουρκική ηγεσία και ότι θα ζητήσει απ’ αυτούς να περάσουν πιο αποφασιστικά στην πράξη από τα λόγια. Ήταν η παράκληση την οποία έχω κάνει στο Γενικό Γραμματέα και έχει ανταποκριθεί θετικά».
Το ίδιο κατηγορηματική ήταν κι η άρνησή του στο ερώτημα αν έχει λεχθεί ή συζητηθεί οτιδήποτε σε σχέση με διαφοροποίηση διαδικασίας και το ενδεχόμενο Διεθνούς Διάσκεψης.
Τέλος, στο ερώτημα αν ο Γενικός Γγραμματέας του ζήτησε να συνεχιστεί ο εντατικός χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων με τον κ. Έρογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντηση: «Μα εγώ ο ίδιος έχω εκφράσει την ετοιμότητα μου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βέβαια πρέπει να γίνουν ουσιαστικές και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις μεταξύ Έρογλου-Χριστόφια. Διότι εμείς είμαστε οι συνομιλητές και όχι έμμεσα με οποιονδήποτε άλλο. Έχω τονίσει ότι η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθεί ο Γενικός Γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι συνομιλητές μου προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της ΕΕ».
Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα που αφορά τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ένωση.
Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφερόμενος στην συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο Χριστόφια, ανάφερε τα εξής:
«Ο ΓΓ συναντήθηκε σήμερα με τον Εξοχότατο Δημήτρη Χριστόφια, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι συνομιλίες του εστιάστηκαν στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προτάσεις που προωθήθηκαν στο περιουσιακό και ενθάρρυνε στη συνέχιση των προσπαθειών για αύξηση των συγκλίσεων στο σύνθετο θέμα - κλειδί. Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν την υπό κυπριακή ηγεσία διαπραγματευτική διαδικασία», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Σε τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ την Τρίτη το βράδυ, αμέσως μετά από αυτή με τον κ. Χριστόφια, «ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεχίσει να βοηθά στη διατήρηση του μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού».
Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, οι δύο άνδρες «συζήτησαν ένα εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Μεσανατολικού, του Αφγανιστάν και του Ιράκ».
«Ο Γενικός Γραμματέας εγκωμίασε τη διπλωματική ηγεσία και την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας σε περιφερειακά ζητήματα – κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Πηγή: ΚΥΠΕ