Ψηφιακά άρχισαν να εκπέμπουν από χθες το βράδυ οι αναλογικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της ΕΡΤ στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στο Πήλιο. Η εκπομπή γίνεται με το παλαιότερο μοντέλο κωδικοποίησης, το mpeg2.
Ψηφιακά άρχισαν να εκπέμπουν από χθες το βράδυ οι αναλογικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της ΕΡΤ στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στο Πήλιο.
Πρόκειται για τα κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή και τα ραδιόφωνα ΝΕΤ 105,8 , Δεύτερο , Τρίτο , ΕΡΑ ΣΠΟΡ και Kosmos, τα οποία προστέθηκαν στα ψηφιακά Σινέ, Πρίσμα και Σπορ.
Ειδικότερα για την περιοχή των Αθηνών χρησιμοποιείται κατ’ εξαίρεση για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα και το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας, το οποίο ωστόσο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο στάδιο της ψηφιακής μετάβασης, θα έπρεπε να εκπέμπει μόνο αναλογικά.
Η εκπομπή γίνεται με το παλαιότερο μοντέλο κωδικοποίησης, το mpeg2, παρά το ότι η διοίκηση της εταιρείας, είχε δηλώσει ότι θα υιοθετήσει το νέο μοντέλο mpeg4, πράγμα που δημιουργεί ερωτήματα.
Επίσης ερωτήματα, δημιουργεί και η ψηφιακή εκπομπή των ραδιοσταθμών της ΕΡΤ, αφού δημιουργούν τετελεσμένα στην αγορά, ανάλογα με εκείνα που είχε δημιουργήσει προ ετών η έναρξη της λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών Σινέ, Πρίσμα και Σπορ με το μοντέλο mpeg2.
Λίγες ώρες αργότερα, μετά την έναρξη των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ, γνωστοποιήθηκε από την εταιρεία, ότι η κανονική εκπομπή θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, αφού οι όποιες εκπομπές αυτής της εβδομάδας είναι δοκιμαστικές. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι κανονικές εκπομπές θα γίνουν από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, δεν γίνεται καμία αναφορά στο κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας, ούτε και σε εκείνο του Πηλίου (τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ που αφορά στην ψηφιακή μετάβαση), ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται επίσης και στο θέμα των ραδιοσταθμών. Ειδικότερα για το ψηφιακό ραδιόφωνο, η αγορά δηλώνει αιφνιδιασμένη, αφού δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για μετάβαση του μέσου στην ψηφιακή, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ισχύοντες νόμους για τον τρόπο μετάβασης στις ψηφιακές εκπομπές για τη ραδιοφωνία.
Η ανακοίνωσητου Δ.Σ της ΕΡΤ:
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ της 21.9.2010 παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος αφού συνεχάρη τα μέλη του Συμβουλίου για το έργο που έχει μέχρι σήμερα παραχθεί, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Γαμπρίτσο, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φυσιογνωμία, τον ρόλο και τις προοπτικές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Χυτήρης είπε μεταξύ άλλων ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να τηρεί πιστά και να αναδεικνύει με τις δράσεις της το δημόσιο χαρακτήρα και τη διαφορετικότητά της, καθιστώντας έτσι διακριτό το ρόλο της σε σχέση με το ρόλο των άλλων εμπορικών Μέσων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του βηματισμού της στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον, δεδομένων των πολλών δυνατοτήτων που προσφέρει ο σύγχρονος ψηφιακός πολιτισμός και το διαδίκτυο.
Εξειδικεύοντας, ο κ. Χυτήρης είπε πως η ΕΡΤ πέρα από την εξασφάλιση της εγκυρότητας, της αντικειμενικότητας και της πολυφωνίας, θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, αναπτύσσοντας δεσμούς με την κοινωνία και δράσεις παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Κατά τον κ. Χυτήρη, αυτοί οι στόχοι θα μπορούσαν να επιτευχθούν με αναλυτική προσέγγιση όλων των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την κοινωνία, ακόμα και θεμάτων που θεωρούνταν ή θεωρούνται ακόμη ταμπού, με την ανάπτυξη από την ΕΡΤ δράσεων σε ευθεία σύνδεση με την κοινωνία και με την ανάδειξη της δημιουργικότητας των νέων, ό,τι καινούριου, νέου και πρωτοποριακού συμβαίνει σε αυτό τον τόπο. « Η χώρα μας έχει δυνάμεις σημαντικές στο χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και ευρύτερα του πολιτισμού» είπε ο κ. Χυτήρης, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους τέσσερις νέους Έλληνες σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες επελέγησαν να διαγωνιστούν στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο αρμόδιος για την ΕΡΤ αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον πλούτο που διαθέτει η ΕΡΤ αποσαφηνίζοντας ότι δεν αναφέρεται τόσο στα πάγια και τα ακίνητα που διαθέτει η εταιρεία, όσο στον πλούτο τον πνευματικό και καλλιτεχνικό που κατέχει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πολύτιμο ιστορικό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό της αρχείο το οποίο, όπως διαβεβαίωσε, θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.
Τέλος ο κ. Χυτήρης κάλεσε τη διοίκηση της ΕΡΤ να μην επηρεάζεται από τα σχόλια που ακούγονται και γράφονται. « Σκοπός δικός σας στην ΕΡΤ είναι να κάνετε τη δουλειά σας και να την κάνετε σωστά».
Μετά την αποχώρηση του αρμόδιου για την ΕΡΤ αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισε τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και αποφάσισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 θα αρχίσει η ψηφιακή εκπομπή των προγραμμάτων της ΝΕΤ, της ΕΤ1 , της ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα από 22 έως και 26 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι δοκιμαστικές ψηφιακές εκπομπές αυτών των καναλιών. Ταυτοχρόνως από τις ίδιες συχνότητες θα μεταδίδονται και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ σπορ και Kosmos). Αρχικά η ψηφιακή εκπομπή θα γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας MPEG2 -απόλυτα συμβατής με τους δέκτες και αποκωδικοποιητές MPEG4- ενώ η μετάβαση στην τεχνολογία MPEG4 θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συχνότητες επίγειας ψηφιακής μετάδοσης των προγραμμάτων της ΝΕΤ, της ΕΤ1, της ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής θα είναι οι εξής:
• Περιοχή Αττικής: κανάλι 52 UHF από τον πομπό του Υμηττού και
• Περιοχή Θεσσαλονίκης: κανάλι 26 UHF από τον πομπό του Χορτιάτη
Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 σταμάτησε η αναλογική μετάδοση της ΕΤ3 από το κανάλι 52 UHF της Πάρνηθας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η συχνότητα για την μετάδοση των νέων ψηφιακών προγραμμάτων από τον Υμηττό. Η ΕΤ3 θα συνεχίσει να μεταδίδεται και αναλογικά στην Αττική, στο κανάλι 31 UHF από τον Υμηττό, στο κανάλι 28 από την Αίγινα και από 27 Σεπτεμβρίου 2010 στο κανάλι 5 VHF από την Πάρνηθα.
2. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 θα αρχίσει η μετάδοση αθλητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων σε εικόνα 16:9 (ευρεία οθόνη), αρχής γενομένης με τους αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League . Με το σύστημα ευρείας οθόνης θα μεταδίδονται πλέον από τη ΝΕΤ και την ΕΤ1 όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, τόσο αυτά που το σήμα τους παράγεται πρωτογενώς από τρίτους σε 16:9 και μεταδίδεται από την ΕΡΤ, όσο και αυτά που θα παράγονται απευθείας από την ΕΡΤ, όπως ο αγώνας Παναθηναϊκού - Κοπεγχάγης της 29ης Σεπτεμβρίου 2010.
Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβανομένων υπόψη των παρακάτω:
• των απαιτήσεων και των συνεχών αιτημάτων μεγάλου αριθμού τηλεθεατών, ιδιαιτέρως φιλάθλων, για τη μετάδοση από την ΕΡΤ αθλητικών διοργανώσεων σε σύστημα ευρείας οθόνης, όπως δηλαδή παράγονται πρωτογενώς (Mundial, Mundobasket, Champions League, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κ.λπ) .
• του γεγονότος ότι η μέχρι σήμερα μετατροπή των παραγόμενων αθλητικών μεταδόσεων από εικόνα 16:9 σε 4:3 αφαιρεί ορισμένες φορές από τον τηλεθεατή τη δυνατότητα να έχει σαφή αντίληψη των όσων συμβαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους ή τον εμποδίζει να δει χρηστικές πληροφορίες που αναγράφονται στις οθόνες, παρά τις σχετικές προσπάθειες των τεχνικών της ΕΡΤ.
• του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τηλεοράσεων με οθόνη 16:9, αριθμός που αναμένεται βάσει σχετικών ερευνών αγοράς να αυξηθεί κατά 1.000.000 δέκτες και με δεδομένο ότι η παραγωγή δεκτών με οθόνη 4:3 έχει ήδη προ τετραετίας σταματήσει.
Βάσει των ανωτέρω, η ΕΡΤ θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία μετατροπής του συνόλου των προγραμμάτων της από 4:3 σε 16:9, πέραν των ψηφιακών της καναλιών σινέ+, πρίσμα+ & σπορ+ που μεταδίδονται ήδη σε 16:9.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ