Κόσμος
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 17:48

Eκκληση ΟΗΕ και οργανώσεων για διατήρηση της βιοποικιλότητας

Με φόντο τον αφανισμό ή την επαπειλούμενη εξαφάνιση ολοένα και περισσότερων ειδών, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της φύσης, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται ο ίδιος τους ο πλούτος.

Με φόντο τον αφανισμό ή την επαπειλούμενη εξαφάνιση ολοένα και περισσότερων ειδών, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της φύσης, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται ο ίδιος τους ο πλούτος.

Στο πλαίσιο συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, παράλληλα με τις συνομιλίες για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της βιολογικής ποικιλότητας ως προϋπόθεση για την επιβίωση οικοσυστημάτων. Η συνεχιζόμενη απώλειά της, αναφέρει ο Μπαν Γκι-Μουν σε γραπτό μήνυμα προς τους συνέδρους, «έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ευμάρεια του ανθρώπου, σήμερα και μελλοντικά. Η διατήρηση και αποκατάσταση της φυσικής υποδομής μπορεί να αποφέρει κέρδη ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».

Ανάλογη έκκληση απηύθυναν περιβαλλοντικές οργανώσεις προτάσσοντας τη σχέση της βιοποικιλότητας με την οικονομία, αλλά και με την κλιματική αλλαγή και τις προσπάθειες αναστροφής της. Ζήτησαν μάλιστα τη διάθεση τουλάχιστον δεκαπλάσιων κονδυλίων για αυτό το σκοπό, καθώς είναι πλέον προφανές ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί το 1992 για μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας μέσα σε μία δεκαετία, δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η μοναδική μεγάλη δύναμη που δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Εκπρόσωποι των οργανώσεων πάντως χαρακτηρίζουν θετικό βήμα έστω και αυτήν τη συνεδρίαση, παραμονές της συνόδου της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα στην Ιαπωνία, λέγοντας πως μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα στο ζήτημα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε μιλώντας στο BBC η επικεφαλής του τμήματος ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. «Ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα τέσσερα θηλαστικά, το εν τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων απειλούνται. Είναι προφανές ότι αυτοί οι αριθμοί έχουν άμεση σχέση με την ευμάρεια», κατέληξε η Τζέιν Σμαρτ.

Κινητικότητα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την Τρίτη εξάλλου, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τη διακοπή της απώλειας της βιολογικής ποικιλότητας έως το 2020, όπου αυτό είναι εφικτό. Το σώμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει το συντονισμό των προσπαθειών που θα καταβάλουν οι 27, αλλά και να παράσχει κίνητρα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε πρωτοβουλίες με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απώλειά της στοιχίζει 50 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσό που αναμένεται να αγγίξει τα 14 τρισεκατομμύρια έως το 2050!