Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πρωθυπουργό στελέχη της ομογένειας σε δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Κάλεσμα στους ομογενείς να συμβάλλουν με το ομόλογο της διασποράς.
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πρωθυπουργό στελέχη ελληνοαμερικανικών οργανισμών, κοινοτήτων, ομοσπονδιών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, σε δεξίωση που δόθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) προς τιμήν του κ. Παπανδρέου στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.
Τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης.
«Πρώτα απ' όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη ζεστασιά από την πλευρά της ομογένειας για την όμορφη αυτή υποδοχή και για την συμπαράσταση που αισθανόμαστε για την Ελλάδα από τους Έλληνες της διασποράς, από την ομογένεια της Αμερικής», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την στιγμή, είναι πολύτιμη η συμπαράστασή σας, η συμπαράσταση του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου, όπως και ολόκληρης της ομογένειας, σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα».
«Ως κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο».
«Σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα. Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για την χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
«Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ' όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα, μια Ελλάδα αξιοκρατίας, μια Ελλάδα διαφάνειας, μια Ελλάδα λογοδοσίας, μια Ελλάδα οικονομικής ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Ελλάδα ανοιχτής Δημοκρατίας και Ελευθερίας που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι».
Aναφερόμενος εξάλλου στο «ομόλογο της διασποράς» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1871060 , ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Καλούμε όλους τους Έλληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε την στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό, είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς. Και γι' αυτό θα σας μιλήσουμε, θα σας μιλήσει και ο νέος υπουργός (υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού) κ. Δόλλης, ο οποίος θα είναι εδώ αυτές τις μέρες για να συζητήσετε και αυτά τα θέματα και τα θέματα της διασποράς. Ευχαριστώ, λοιπόν, εκ μέρους και του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για όλη αυτή την στήριξη».
Μιλώντας στα αγγλικά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την «πολύτιμη συμβολή» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ευρύτερα της ελληνικής διασποράς σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια για τη δημιουργία της «καινούριας Ελλάδας». «Είμαστε περήφανοι για την ελληνική διασπορά, για τους Ελληνοαμερικανούς», σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι απανταχού Έλληνες έχουμε αξίες το φιλότιμο, τη φιλοξενία, το μεράκι, τη περηφάνια, την παλικαριά και την ντομπροσύνη».
Η κυβέρνηση, επανέλαβε, αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και γνωρίζουμε ότι δεν είναι ευχάριστες αυτές οι αποφάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας. «Ναι, είναι δύσκολες οι αποφάσεις μας. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, ίσως να προκαλούν πόνο τώρα, γνωρίζουμε ότι προκαλούν πόνο, αλλά έτσι θα γίνουμε πολύ πιο δυνατό έθνος».
πηγή ΑΠΕ_ΜΠΕ