Πολιτική
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 04:07

«Θετικό μήνυμα» από την επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ

«Θετικό μήνυμα» εστάλη για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια της επίσκεψής του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την προσδοκία το μήνυμα αυτό «να αποτυπωθεί στις αγορές».

«Θετικό μήνυμα» εστάλη για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια της επίσκεψής του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την προσδοκία το μήνυμα αυτό «να αποτυπωθεί στις αγορές».

Αποτιμώντας την επίσκεψή του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν ένα γεμάτο ταξίδι, με πάρα πολλές επαφές, συναντήσεις, αλλά και αποτελέσματα. Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας, την παραδοσιακή παρουσία των ηγετών που βρίσκονται εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, για να μιλήσουμε για τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν την χώρα μας, ξεκινώντας από το οικονομικό ζήτημα».

«Αξιοποιώντας επίσης και τις θετικές επιδόσεις, που με δυσκολία και πόνο βεβαίως, έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα, με την αποδοχή πια, όπως ακούσατε απΆ όλες τις πλευρές, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς και παράγοντες, που αναγνωρίζουν όχι μόνο τις προσπάθειες, αλλά και την επιτυχή πορεία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Εξωτερική πολιτική

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συναντήσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις οποίες, όπως είπε, συζήτησε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, περιφερειακά και διεθνή, καθώς και ανθρωπιστικά θέματα.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι τόσο στις δικές του επαφές, όσο και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που απασχόλησε και τη συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.

Αναφέρθηκε ακόμη στις συναντήσεις που είχε με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπογράμμισε ότι «μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών, λέμε πάντα την αλήθεια», επισημαίνοντας ότι σΆ αυτή τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να περάσει «σημαντικά μηνύματα» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όσον αφορά στα Βαλκάνια, έδωσε το στίγμα των συζητήσεών του, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα», ενώ με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών που συναντήθηκε τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Ελπίζουμε να δούμε βούληση και από την άλλη πλευρά», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν ερχόταν θα ήταν η «πρώτη ευκαιρία», μέσα σΆ αυτά τα πλαίσια, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

Για τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι «υπάρχει πλήρης συνεργασία» με την Κύπρο, ενώ επισήμανε την προσπάθεια για «περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων» Ελλάδας - Τουρκίας.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Τούρκου πρόεδρου κ. Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, τόνισε ότι «η αναφορά σε διεθνές δίκαιο είναι θετική εξέλιξη».

Ερωτηθείς αν, με βάση την «αδιαλλαξία της τουρκικής και σκοπιανής πλευράς» σε Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ αντίστοιχα, διαφάνηκε από τις συναντήσεις του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, κάποια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξουν παροτρύνσεις ή πιέσεις προς τις δυο αυτές χώρες για να αλλάξουν τακτική, υπογράμμισε ότι «ήταν θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ στα δικά μας θέματα».

Σημείωσε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν. Η ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς ήταν θετική, γιατί παίρνουμε πρωτοβουλίες, κάνουμε κινήσεις για να βρεθούν λύσεις, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας. Και αναγνωρίζεται από τους Αμερικανούς αυτό που κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ