Κόσμος
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 10:46

Deepwater Horizon: H χειρότερη διαρροή στην παγκόσμια ιστορία

Πόσο πετρέλαιο μόλυνε τον Κόλπο του Μεξικού μετά από την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon; 4,9 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ομπάμα, μια εκτίμηση που φαίνεται να επιβεβαιώνει μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia.

Πόσο πετρέλαιο μόλυνε τον Κόλπο του Μεξικού μετά από την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon; 4,9 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ομπάμα, μια εκτίμηση που φαίνεται να επιβεβαιώνει μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia.

Κατά τον καθηγητή Τίμοθι Κρόουν και την ομάδα του, από το κοίτασμα ανάβλυζαν καθημερινά 56.000 με 68.000 βαρέλια αργού πετρελαίου –ποσότητα που μεταφράζεται σε συνολικά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια- έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και σφραγίστηκε οριστικά. Η διαρροή, μπροστά στην οποία ωχριά εκείνη του Exxon Valdez, το 1989, είναι και επίσημα πλέον η χειρότερη στην παγκόσμια ιστορία.

«Έχει σημασία να καταλάβουμε πόσο πετρέλαιο κατέληξε στο σύστημα καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις οικολογικές επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο καθηγητής Κρόουν. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πόσο πετρέλαιο χύθηκε.»

Την Τετάρτη εξάλλου άρχισε μια άλλη, μεγάλης κλίμακας μελέτη –χρηματοδοτούμενη μάλιστα από την ΒΡ- για τις συνέπειες της διαρροής στη δημόσια υγεία. Αν και παραδέχονται ότι άρχισαν αργά, οι ερευνητές των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας προσβλέπουν στη βοήθεια 27.000 εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.

Βρίσκουν παντού και διαρκώς... ενθύμια της καταστροφικής διαρροής

Εξοπλισμένοι με μάσκες και αναπνευστήρες, με γάντια και φτυάρια, πολίτες και υπάλληλοι ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεχίζουν τις προσπάθειες καθαρισμού κοντά στις ακτές της Αλαμπάμπα, του Μισισίπι και της Φλόριντα, βρίσκοντας διαρκώς λωρίδες πετρελαίου και κομμάτια πίσσας, θαμμένα κάτω από αρκετά εκατοστά άμμου. Εργάζονται σε απόσταση έως και 55 μέτρων από την ακτή, σκάβοντας τρύπες βάθους μισού μέτρου.

«Δεν έχουμε βρει ακόμη κάποια μέθοδο αποτίμησης της κατάστασης σε μεγαλύτερα βάθη», παραδέχθηκε εργολάβος της ΒΡ, προσθέτοντας πως το 10-25% του υλικού που έβγαλε με το φτυάρι του ήταν πετρέλαιο...

Με την τοπική οικονομία να έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, φαντάζει ίσως περίεργο το ότι οι ντόπιοι «ποντάρουν» στη θάλασσα και στην αλιεία για να καλύψουν, έστω και τώρα, λίγο από το χαμένο έδαφος. Δύο μήνες μετά το τέλος της περιόδου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στους αλιείς από ολόκληρη την Αμερική να μεταβούν στον Κόλπο για να ψαρέψουν το φημισμένο λυθρίνι του.

Οι αναλύσεις στις περιοχές που ξανάνοιξαν με σκοπό την αλιεία έδειξαν ότι τα ψάρια δεν είναι μολυσμένα. Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών που είδαν τα κέρδη τους την τουριστική περίοδο μειωμένα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ελπίζουν τα τρία τριήμερα, κατά τα οποία θα επιτραπεί κατ’ εξαίρεση το ψάρεμα λυθρινιού, να κερδίσουν αρκετά για να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.