Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 13:02

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το μνημόνιο με Κατάρ αποδεικνύει πως δεν μένουμε μόνο στα λόγια

Πιο σαφείς προσεγγίσεις στους τομείς της φορολογίας και της νομοθεσίας ζητούν οι Αραβες επενδυτές, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στο 3ο Αραβοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, ο πρέσβης του Λιβάνου Γκεμπράν Σουφάν. Η εξέλιξη με το μνημόνιο αποδεικνύει πως δεν μένουμε μόνο στα λόγια, τόνισε ο Μ.Χρυσοχοΐδης.

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή στη Νέα Υόρκη του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ, άρχισαν στο Καβούρι οι εργασίες του 3ου Αραβοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ.

Η εξέλιξη με το μνημόνιο αποδεικνύει πως δεν μένουμε μόνο στα λόγια, τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως παρά το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, έχουμε πολύ χαμηλό επίπεδο συνεργασίας στην οικονομία.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής επισημαίνοντας τη μείωση του ελλείμματος, τον περιορισμό των δαπανών και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη νομοθεσία για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων (fast track).

Η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει με επιτυχία τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρέσβης του Λιβάνου Γκεμπράν Σουφάν. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι, υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι ¶ραβες θέλουν πιο σαφείς προσεγγίσεις στους τομείς της φορολογίας και της νομοθεσίας.

Ο υπουργός Επικρατείας του Λιβάνου, Αντνάν Κασσάρ, αναφέρθηκε στις σώφρονες όπως είπε αποφάσεις, που πήρε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Σαΐντ Νάσερ Αλ Μανσούρι, ζήτησε πιο αναλυτική παρουσίαση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θανάσης Λαβίδας ανέφερε ότι στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 650 συναντήσεις μεταξύ Αράβων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

«Η διάθεση από τις αραβικές χώρες να αναβαθμίσουν τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι δεδομένη, όπως φαίνεται με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επενδύσουν στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων και ναυπηγείων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λαβίδας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του αραβοελληνικού επιμελητηρίου, Μπάνταλι Ανταρ, πρότεινε το Φόρουμ να γίνεται κάθε χρόνο εναλλάξ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ