Πολιτική
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 07:29

Πυρετός διπλωματικών επαφών εν όψει της Συνόδου στην Κοπεγχάγη

Την Αγκυρα θα επισκεφθεί στις 4 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Ταγίπ Ερντογάν, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ και με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Κοντολίζα Ράϊς, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ.

Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, στο επίκεντρο της συνάντησής του με την Κοντολίζα Ράϊς βρέθηκε το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την κ. Ράϊς τη συμβολή της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή, όπου θα ληφθούν όπως είπε, σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν την πορεία πολλών χωρών και της κυπριακής δημοκρατίας.

Η κ. Ράϊς από την πλευρά της τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν την επίτευξη λύσης του Κυπριακού με αποδοχή του σχεδίου Ανάν πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αλλά σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας, πριν από τη 12η Δεκεμβρίου, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει για την επίτευξη λύσης και μετά την Κοπεγχάγη.

Το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για τις τελικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες ότι πρόκειται να απαντήσει θετικά εντός των ημερών. «Χρειαζόμαστε κι άλλο χρόνο για να μελετήσουμε το έγγραφο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε από το Ελσίνκι ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο, ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ, υποστήριξε ότι απαιτούνται σοβαρές και ριζικές τροποποιήσεις.

«Εάν δεν ενταχθεί η Κύπρος, ξεχάστε τη διεύρυνση», είναι το καταλυτικό επιχείρημα που ακούγεται και στην Κομισιόν, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου.