Κόσμος
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 15:41

Γκ. Ιβάνοφ: «Οι πράξεις της Ελλάδας αντίκεινται στην Ενδιάμεση Συμφωνία»

Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία, εμποδίζοντας τη συμμετοχή της χώρας του σε διεθνείς οργανισμούς επανέλαβε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παραβιάζει το περιεχόμενο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εμποδίζοντας τη συμμετοχή της χώρας του σε διεθνείς οργανισμούς επανέλαβε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πριν από 15 χρόνια, εδώ στη Νέα Υόρκη, υπεγράφη η Ενδιάμεση Συμφωνία με τον νότιο γείτονά μας. Με τη Συμφωνία αυτή η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην παρεμποδίσει τη συμμετοχή και ενσωμάτωση της χώρας μου σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Παρ' όλα αυτά, οφείλω να σημειώσω το γεγονός ότι η χώρα μου ακόμα στέκεται και περιμένει στο κατώφλι αυτών των δύο οργανισμών (σ.σ. ΕΕ και ΝΑΤΟ) εξαιτίας των πράξεων του νότιου γείτονά μας, οι οποίες αντίκεινται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος δε στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το ζήτημα της ονομασίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε: «Πρόκειται για το όνομά μας, το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να καλλιεργήσουμε στενές και φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα και τον λαό της. Η επίτευξη λύσης είναι εφικτή μόνον εάν γίνουν σεβαστά η Χάρτα του ΟΗΕ, τα Ψηφίσματα, το διεθνές Δίκαιο και οι αρχές επί των οποίων στηρίζεται η παγκόσμια διεθνής τάξη».

Ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα όχι μόνον για την ίδια την ΠΓΔΜ, αλλά και για την υλοποίηση του κοινού οράματος ολόκληρης της περιοχής. Σχολιάζοντας τέλος την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, επισήμανε ότι η συνάντηση ήταν προς την κατεύθυνση οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ