Πολιτική
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010 19:29

Σύσφιγξη της οικονομικής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο

Σειρά επαφών με υπουργούς της Λιβύης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Συρίας είχε στο περιθώριο των εργασιών του 3ου Αραβοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης.

Σειρά επαφών με υπουργούς της Λιβύης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Συρίας είχε στο περιθώριο των εργασιών του 3ου Αραβοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ, ο υφυπουργός κ. Σπύρος Κουβέλης.

Στο πλαίσιο προώθησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, ο κ. Κουβέλης είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Υποδομών της Λιβύης κ. Ματούκ Μοχάμεντ Ματούκ. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, οι δύο πλευρές προετοιμάζουν τη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) που θα λάβει χώρα στην Τρίπολη τον Οκτώβριο, με αντικείμενο θέματα αποφυγής διπλής φορολογίας, προστασίας των επενδύσεων και διευκόλυνσης στον τομέα των θεωρήσεων για διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Παράλληλα, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η συνεργασία στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, καθώς και η συνεργασία στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων.

Μικτή Διυπουργική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου και με την Αίγυπτο, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο ΥΦΥΠΕΞ με τον Υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου κ. Μαμντούχ Μουσταφά. Βασικοί τομείς που εξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η ενέργεια, οι μεταφορές και η επενδυτική συνεργασία.

Ο κ. Κουβέλης είχε τέλος, συναντήσεις με τον υπουργό - αρμόδιο για θέματα ηλεκτρικής ενέργειας της Συρίας κ. Αχμεντ Κουσάι Καγιάλι και με τον Υπουργό Οικονομίας των ΗΑΕ, σουλτάνο Μπιν Σαιντ Αλ Μανσούρι, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των επενδυτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τις αραβικές χώρες.