Κόσμος
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 11:43

Βενεζουέλα: Ενίσχυση της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές

Την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου εξασφάλισε το κόμμα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μετά τις χθεσινές εκλογές. Ωστόσο οι καλές επιδόσεις της αντιπολίτευσης, που εξασφαλίζει περισσότερο από το εν τρίτον των εδρών, της δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο.

Την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου εξασφάλισε το κόμμα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μετά τις χθεσινές εκλογές. Ωστόσο οι καλές επιδόσεις της αντιπολίτευσης, που εξασφαλίζει περισσότερο από το εν τρίτον των εδρών, της δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο, καθώς και τον διορισμό των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλισε τουλάχιστον 90 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Ενότητας κατέλαβε 59 έδρες. Το Κόμμα Πατρίδα για Ολους εξασφαλίζει 2 έδρες. Δέκα έδρες δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί.

Επί πέντε χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατείχε τη συντριπτική πλειονότητα των εδρών του κοινοβουλίου, αφού η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του 2005.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει ανακοινώσει τα ποσοστά των ψήφων των κομμάτων, αλλά ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε το 52% των ψήφων.

Εάν το ποσοστό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα προς τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος είχε παρουσιάσει αυτές τις βουλευτικές εκλογές ως προοίμιο των προεδρικών εκλογών του 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ