Με βελτιώσεις όσον αφορά στο ύψος της προκαταβολής (20% του συνολικού ποσού) αλλά και τον αριθμό των δόσεων (24 από 12) «κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οι τελικές ρυθμίσεις του οποίου πήραν το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις εισηγήσεις φορέων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που είχε προηγηθεί, το οικονομικό επιτελείο θα υιοθετήσει τελικά ορισμένες βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, όπως η μικρότερη προκαταβολή και η αύξηση του αριθμού των δόσεων και έτσι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή και να ψηφιστεί την Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που «κλείδωσαν» σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η προκαταβολή για την περαίωση θα διαμορφθωθεί στο 20% του συνολικού ποσού, έναντι 25% που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο.
Οι δόσεις από 12 θα αυξηθούν στις 24, ενώ όπως διευκρινίζεται δεν αναμένεται να αλλάξουν τα ελάχιστα ποσά για το κλείσιμο των υποθέσεων.
Παράλληλα, θα εξαιρούνται από την περαίωση όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση έως το 2007 με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου ενώ για τα έτη 2008 και 2009 στις περιπτώσεις αυτοπεραίωσης θα προβλέπεται περαίωση με την καταβολή του 50% από τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ παραμένουν εκτός περαίωσης, ωστόσο διατυπώθηκαν απόψεις από υπουργούς σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο αυτό, καθώς, όπως ειπώθηκε, διαφορετικά θα μείνουν έρμαια των εφοριακών.
Διατυπώθηκε ακόμη η άποψη για υπαγωγή στην περαίωση των μη εισηγμένων επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Αναφέρθηκε, τέλος, πως επιχειρήσεις με μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν πρόκειται να υπαχθούν στο μέτρο της περαίωσης.
Γ. Παπανδρέου: Αλλάζουμε τη δυσβάσταχτη κληρονομιά ενός αμαρτωλού παρελθόντος
Στο ζήτημα της περαίωσης αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια και ανοχή στη φοροδιαφυγή.
Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,5 εκατ. ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία.
Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, για τον οποίο πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, να διαμορφωθεί μια νέα φορολογική συνείδηση και να υπάρξει μια νέα φορολογική αντίληψη.
Αυτή η αλλαγή, όπως είπε, γίνεται για να αλλάξουμε τη δυσβάσταχτη κληρονομιά ενός αμαρτωλού παρελθόντος, μέρος του οποίου είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις.
Αναφερόμενος στη δυσκολία εκκαθάρισης όλων αυτών των υποθέσεων, τόνισε ότι κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε ο πιο άρτιος δεν θα μπορούσε να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες πολλές υποθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ