Κόσμος
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 20:29

«Απογοήτευση» για τη μη ανανέωση του ισραηλινού μορατόριουμ

Την απογοήτευσή τους για την εκπνοή και μη ανανέωση του μορατόριου παγώματος των ισραηλινών εποικισμών εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ¶στον και η Βρετανία.

Την απογοήτευσή τους για την εκπνοή και μη ανανέωση του μορατόριου παγώματος των ισραηλινών εποικισμών εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ¶στον και η Βρετανία.

Ο Μπαν Κι Μπαν «είναι απογοητευμένος γιατί δεν ελήφθη ακόμα απόφαση για την παράταση του ισραηλινού μορατόριου και ανήσυχος για προβοκατόρικες ενέργειες που ενδεχομένως να λάβουν χώρα στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «υπενθυμίζει ότι οι ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανόμενης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομες σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ζητά από το Ισραήλ να τιμήσει τη δέσμευσή του προς τον Οδικό Χάρτη και να παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού».

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ελπίζουν πως ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων μετά την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει τον μερικό εποικισμό αφού έληξε η ισχύς του μορατόριου.

«Θα έχουμε περαιτέρω συνομιλίες με χώρες-κλειδιά τις προσεχείς ημέρες και ελπίζουμε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος στη σύνοδό του θα αναφερθεί σαφώς στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Κρόουλι χαιρέτισε την «αυτοσυγκράτηση»" που επέδειξε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μετά την εκπνοή του ισραηλινού μορατόριου.

Τη λύπη της για τη ανανέωση του μορατόριουμ εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ¶στον.

«Η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: οι εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποτελούν ένα εμπόδιο στην ειρήνη και απειλούν να κάνουν την λύση των δύο κρατών αδύνατη», σημείωσε η εκπρόσωπος της κ. ¶στον.

«Θα εξετάσουμε με προσοχή τις συνέπειες αυτής της απόφασης και θα διαβουλευτούμε με τα εμπλεκόμενα μέρη, τους εταίρους μας από το Κουαρτέτο και τους άραβες εταίρους μας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Από το Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πολύ απογοητευμένος για την εκπνοή και μη ανανέωση του μορατόριου παγώματος των εποικισμών.

«Ζήτησα ήδη από την Κυριακή από το Ισραήλ την επέκταση του μορατόριου και είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος γιατί δεν εισακούστηκα», ανέφερε σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Χέιγκ εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει το ζήτημα αυτό απ' ευθείας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβινγκορ Λίμπερμαν σε προσεχή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.