Πολιτική
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 13:54

ΝΔ: Ατυχείς οι δηλώσεις Χριστόφια

Τουλάχιστον ατυχείς χαρακτηρίζει η Ρηγίλλης τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια -σε περίπτωση που όντως έχουν αποδοθεί σωστά- εκτιμώντας πως δεν βοηθούν στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Τουλάχιστον ατυχείς χαρακτηρίζει η Ρηγίλλης τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια -σε περίπτωση που όντως έχουν αποδοθεί σωστά- εκτιμώντας πως δεν βοηθούν στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

«Είναι αδιανόητο, όσο και ανιστόρητο να εξισώνεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, μία πράγματι εγκληματική και προδοτική ενέργεια, που έδωσε προσχηματική αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Κατοχή που διαιωνίζεται για τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια, σε προκλητική αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη και τις αρχές του ΟΗΕ», υπογραμμίζει η Νέα Δημοκρατία.

Η αναφορά του Προέδου Χριστόφια στη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον, ότι «στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης απέρριψε ωστόσο τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι απομονώνουν μια πρόταση για να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε προσβλητική και απαράδεκτη τη συγκεκριμένη προσέγγιση και διευκρίνισε ότι η αναφορά του Κύπριου προέδρου «έγινε στο πλαίσιο ιστορικής αναδρομής και για να υπογραμμισθεί η συμπαιγνία της ελληνικής χούντας με την τότε τουρκική κυβέρνηση, σε βάρος του κυπριακού λαού».

Ο Κύπριος πρόεδρος, εξήγησε ο εκπρόσωπος, αναφερόταν στο «δίδυμο έγκλημα» και τη συνεννόηση που υπήρξε, στο πλαίσιο του σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου. Εκτός, πρόσθεσε, κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έγινε το δίδυμο έγκλημα, για να παραγράψουν ευθύνες.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, επεσήμανε ότι διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ, αλλά και του προέδρου Χριστόφια, είναι ότι «η Χούντα των Αθηνών ήταν μέρος του πραξικοπήματος, εφαρμόζοντας σχέδια που εκπονήθηκαν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το πραξικόπημα και την εισβολή».

Σε καμιά περίπτωση, πρόσθεσε, το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και πολύ περισσότερο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.