Κόσμος
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 19:27

Δ. Χριστόφιας: Μονόδρομος ο κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων

«Όραμά μας είναι να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη απ' άκρου εις άκρον, να δούμε το λαό μας μονιασμένο να εργάζεται ειρηνικά, συλλογικά και δημιουργικά για το κοινό καλό» υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

«Όραμά μας είναι να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη απ' άκρου εις άκρον, να δούμε το λαό μας μονιασμένο να εργάζεται ειρηνικά, συλλογικά και δημιουργικά για το κοινό καλό» υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της αυριανής Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και της συμπλήρωσης 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη σοφία, που συσσώρευσαν θετικές μα και αρνητικές εμπειρίες πενήντα χρόνων, λαός και ηγεσία, συνειδητοποιήσαμε πως η μόνη οδός που διασφαλίζει το μέλλον της πατρίδας μας, η μόνη οδός που διασφαλίζει το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι η ειρηνική, δημιουργική συμβίωση όλων των παιδιών π' ανέθρεψε αυτή η γη σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε και τα ακόλουθα:

- Η λύση του Κυπριακού επιβάλλει συνέπεια σε αρχές, αλλά και επίδειξη ρεαλισμού. Το 1960 είχαμε αποφασίσει να πορευθούμε μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας υπό τη σκέπη ενός ενιαίου δικοινοτικού κράτους, του οποίου να είμαστε συνδιαχειριστές. Με τη λύση, καλούμαστε να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε την ενότητα του κράτους και του λαού. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να οικοδομούν το μέλλον τους χωρίς ξένες επεμβάσεις. Να οικοδομήσουμε το κοινό μας κράτος που θα μετεξελιχθεί σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

- Ο γενναίος και ιστορικός συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι κίνηση καλής θέλησης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για τον οποίο δεν μετανιώνουμε. Όμως, δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους. Και δεν έχουμε καμιά διάθεση δικαιώματα και ελευθερίες που μπορούν να ασκούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην πατρίδα μας, οι Κύπριοι να μην μπορούν να ασκήσουν και να έχουν μόνιμους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος στο διάγγελμα του δήλωσε ότι η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για τη λύση του κυπριακού συναντά προβλήματα, τόσο με τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όσο και με την πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ