Κόσμος
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 11:00

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τα 50 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που γιορτάζονται σήμερα είναι το κύριο θέμα στον Τύπο. Συνεχίζεται επίσης η προβολή του απόηχου των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ινστιτούτο Brookings, καθώς και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, το διάγγελμα του Προέδρου για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό, η παραπομπή των πέντε υπόπτων στο Κακουργιοδικείο για τη μεγάλη κλοπή των εκρηκτικών από το στρατόπεδο της Παλώδιας και άλλα θέματα.

Τα 50 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που γιορτάζονται σήμερα είναι το κύριο θέμα στον Τύπο. Συνεχίζεται επίσης η προβολή του απόηχου των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ινστιτούτο Brookings, καθώς και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, το διάγγελμα του Προέδρου για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό, η παραπομπή των πέντε υπόπτων στο Κακουργιοδικείο για τη μεγάλη κλοπή των εκρηκτικών από το στρατόπεδο της Παλώδιας και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ημαρτον πια» και γράφει ότι η «έλλειψη νομοθεσίας έχει σαν αποτέλεσμα να οργιάζει το ρουσφέτι, η ευνοιοκρατία και η διαπλοκή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμους και κοινότητες) με αποτέλεσμα οι τοπικοί άρχοντες να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να τιμωρούνται''. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Βουλή όπου ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ζήτησε από τα κόμματα να του δώσουν, δια νομοθεσίας, εξουσία να τιμωρεί άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρανομούν. Σε άλλη στήλη γράφει ότι θα καταργηθούν 405 μόνιμες αλλά κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου.

Ο «Πολίτης» αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Επιμένει στα 143 εκατ. το τμ. Κτηματολογίου» και γράφει ότι τριγμούς θα προκαλέσει ενδεχόμενη επιβεβαίωση των πληροφοριών που θέλουν την εκτίμηση στην οποία προέβη, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γραφείο Αντώνης Λοϊζου και Συνεργάτες, να απέχει περίπου 40 εκ. από την εκτίμηση που έκανε το Τμήμα Κτηματολογίου για την αξία της γης που θα αξιοποιήσουν Κύπρος και Κατάρ. Αλλού γράφει ότι αγωγή κατά του Δήμου Λευκωσίας για την ανέγερση καθεδρικού ναού καταχώρησαν κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής της Αρχιεπισκοπής.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «’Αδειάζει’ Χριστόφια ο Ελληνας Πρωθυπουργός» γράφει ότι με μια σαφή, λακωνική δήλωση ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο το 1974. Είπε ότι η Χούντα έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο, υπάρχουν ευθύνες σ’αυτό για την εισβολή, αλλά δεν έχει ευθύνες ο ελληνικός λαός. Αλλού αναφέρει ότι τα κόμματα καταδικάζουν τη σύλληψη και ανάκριση του δημοσιογράφου Μάριου Δημητρίου από τις συριακές αρχές και καλούν την Κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθεί για το επεισόδιο.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Ακροβασίες στο περιουσιακό» γράφει ότι οι πολύωρες συζητήσεις που είχαν χθες οι Ιακώβου και Οζερσάι πλαισιούμενοι από τις διαπραγματευτικές ομάδες δεν απέδωσαν, καθώς η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη σε μαξιμαλιστικές θέσεις. Στην ατζέντα ήταν το περιουσιακό και συζήτησαν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία εταιρείας αστικής ανάπτυξης και το θέμα της αποκατάστασης. Αλλού γράφει ότι πέντε άτομα παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο για τη μεγάλη κλοπή των εκρηκτικών από το στρατόπεδο της Παλώδιας.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ας μας δοκιμάσουν και θα εκπλαγούν» αναφέρεται στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα δεινά της παράνομης τουρκικής κατοχής και της διαίρεσης, χωρίς να αιθεροβατούμε και χωρίς να απογοητευόμαστε». Προβάλλει επίσης δήλωση του Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάτι Ζιουγκάνοφ ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική για την υποστήριξη της πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Νέα ώθηση για αστική αναζωογόνηση» γράφει ότι με την υπογραφή δύο χρηματοδοτικών συμβάσεων ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στον τομέα του αστικού περιβάλλοντος, που αφορούν τα έργα των αποχετευτικών συστημάτων των Κοινοτήτων και το αναπτυξιακό έργο του Δήμου Λευκωσίας, εόρτασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε δημόσια πανηγυρική τελετή την 50ή επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι το γνωστό αγαλματάκι Manneken Pis στις Βρυξέλλες θα ντυθεί με την παραδοσιακή στολή του βρακά σήμερα με την ευκαιρία των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Αμετανόητος ΑΚΕΛικός» γράφει ότι άλλοθι στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο προσέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με την αναφορά του στη δεξαμενή σκέψης Brookings στην Ουάσιγκτον περί εισβολής το 1974 στην Κύπρο των μητέρων πατρίδων. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει «άγνοια κινδύνου και φανερώνει ότι οι δηλώσεις του είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και πρακτικών που έχουν σχέση με τη λύση του Κυπριακού και την παρουσίαση συνυπευθυνότητας στις δύο πλευρές, ώστε να αποδεχθούν οι Ε/κ τις όποιες παραχωρήσεις τους ζητηθούν. Αλλού γράφει ότι ''ανίκανη είναι η κυβέρνηση'' να αντιμετωπίσει την επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Πλήρης ρήξη παραμονών εξελίξεων» γράφει ότι ενώ σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει την 50η επέτειο από την ίδρυσή της, πλήρη ρήξη παραμονών εξελίξεων επέρχεται στο εσωτερικό μέτωπο, με τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, να βάλλουν καθημερινά εναντίον του Προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του. Αλλού αναφέρεται σε ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη ότι με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανοίγονται νέοι ορίζοντες και προορισμοί για τις Τοπικές Αρχές και τη Μεταναστευτική Πολιτική στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βελούδινο πραξικόπημα επιχειρείται στο ΔΗΚΟ!» γράφει ότι παραμερισμό του Μάριου Καρογιάν και ευρύτερα της σημερινής ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΚΟ επιδιώκουν οι «σκληροί» του κόμματος. Την πρώτη κρούση έκανε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης που φρόντισε να στείλει μηνύματα προς την ηγεσία ότι το μέλλον της είναι αβέβαιο. Αναφέρεται επίσης σε επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα ο Πάτροκλος Σταύρου, ο οποίος διετέλεσε Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω επί Μακαρίου και ο οποίος αναφέρει ότι «καλά μου έλεγε ο αείμνηστος δικηγόρος Γιώργος Μαγκάκης όταν στην Αθήνα δικάζαμε τον χουντικό Πρέσβυ Κ. Παναγιωτάκο, ότι θα έλθει ο καιρός που οι θύτες θα υβρίζουν τα θύματά τους και θα επαγγέλλονται τους τιμητές. Αυτός ο καιρός ήλθε!»

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly” με τίτλο «Ψυχρά γενέθλια» γράφει ότι ενώ η Κύπρος γιορτάζει σήμερα τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της, υπάρχει μια ξεκάθαρη έλλειψη ενδιαφέροντος από το εξωτερικό αφού μικρός αριθμός ξένων ηγετών από Μάλτα, Ελλάδα και Σερβία, θα παρευρεθούν στην αποψινή εκδήλωση. Σε δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «δεν νιώθουμε απομονωμένοι. Σαράντα πέντε χώρες θα εκπροσωπηθούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα και η Καγκελάριος της Γερμανίας τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αλλού γράφει ότι συνολικά 300 θρησκευτικές εικόνες ανεκτίμητης αξίας θα επαναπατριστούν μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου εναντίον του Αϊντίν Ντικμέν.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)