Πολιτική
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 16:41

Γ. Παπανδρέου: Εξυγιαίνεται η δημοσιονομική μας κατάσταση

«Σκοπός μας δεν είναι άλλος από το να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από το τούνελ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν τηρηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2011, το 2012 θα είναι χρονιά ανάπτυξης. Αναφερόμενος στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, δήλωσε ότι κλείνει μια «χαίνουσα πληγή».

«Σκοπός μας δεν είναι άλλος από το να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από το τούνελ», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως είπε, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ, ώστε «να έρθει πιο γρήγορα η στιγμή, που θα μπορούμε να αποδώσουμε ένα πιο δίκαιο μέρισμα στους πιο αδύναμους».

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος κατά 43,5%. Σε απόλυτο μέγεθος, θα μειωθεί από 32,75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, σε 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα επίτευξης των στόχων του 2011, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μπορεί να αλλάξει καθοριστικά η δημοσιονομική και κυρίως η οικονομική πορεία της χώρας».

«Είναι σαφές πως, αν για το 2010 είμαστε σε καλό δρόμο, για να κερδίσουμε το πρώτο ημίχρονο, η επιτυχία μας το 2011, είναι το κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο, που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά τη δημοσιονομική και κυρίως την οικονομική πορεία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χρονιά ανάπτυξης το 2012»

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι που τίθενται για το 2011, το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, «μια χρονιά ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις για πρώτη φορά - και όχι στηριζόμενοι, όπως στο παρελθόν, σε δανεικά, που κανείς δεν γνώριζε πώς και πότε θα αποπληρώναμε».

«Αν τα καταφέρουμε το 2011 - και θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέρνουμε και φέτος - μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομίας, ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουμε ήδη», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε σειρά αλλαγών στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει πορεία η οικονομία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο φορολογικό σύστημα, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, στο νόμο «Διάγεια» και στον εξορθολογισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.

«Οι αλλαγές αυτές είναι ο μόνος τρόπος, προκειμένου η δημοσιονομική προσπάθεια να είναι βιώσιμη και δίκαιη, στο μέτρο του δυνατού», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και παραδέχθηκε πως «ο δρόμος παραμένει δύσκολος, αλλά μετά από πολλά χρόνια εκτροχιασμού, η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας, για πρώτη φορά, εξυγιαίνεται».

«Διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες» - Επίθεση στη ΝΔ

Πάντως, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να στείλει μήνυμα σε όσους «παρίσταναν τις Κασσάνδρες και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας και, στην πραγματικότητα είχαν, επενδύσει στη χρεοκοπία μας», ότι «με τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών, τα καταφέρνουμε».

Εξάλλου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ με αφορμή τα ψευδή στοιχεία που έδινε στην ΕΕ για το έλλειμμα κατά την περίοδο διακυβέρνησής της.

«Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τέτοια ανευθυνότητα και λαθροχειρία. Αρχές του 2009, μας μιλούσαν για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ ενημερώνουν ψευδώς την Ευρωπαϊκή Ένωση - και εμείς, βρίσκουμε το έλλειμμα πενταπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις», σημείωσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «αυτά είναι τα έργα εκείνων, που σήμερα μιλούν για “μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο”! Εκείνων που σε 5,5 χρόνια, το έφτασαν εκεί όπου το έφτασαν».

«Μας κατηγορούν γιατί βρήκαμε τα Ταμεία άδεια, ενώ αυτοί τα άδειασαν. Γιατί πράγματι, λεφτά υπήρχαν, αλλά πού τα πήγαν;», διερωτήθηκε.

«Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σηκώσει τις ευθύνες που της αναλογούν», πρόσθεσε και καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός είπε: «Φυγόπονοι, απόντες και κρυπτόμενοι, το μόνο που μηδενίζουν είναι η αξιοπιστία τους».

«Θέλουμε τη βιωσιμότητα του σιδηροδρομικού συστήματος»

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «γυρίζουμε οριστικά σελίδα και κλείνουμε μια χαίνουσα πληγή, που κόστιζε αμύθητα ποσά στους Έλληνες πολίτες, χωρίς αυτοί να απολαμβάνουν και τις ανάλογες υπηρεσίες».

«Θέλουμε την εξυγίανση, θέλουμε τη βιωσιμότητα, θέλουμε την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για μας, είναι βασικό στοιχείο μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης οι μαζικές μεταφορές, όμως, αυτά πρέπει να γίνουν σε μια υγιή οικονομική βάση».

«Και εδώ, έχουμε μια άλλη μεγάλη αλλαγή, που είναι τομή, σε σχέση με τη στασιμότητα και την πελατειακή και συντεχνιακή αντίληψη του παρελθόντος», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΝΔ: Κοινωνικά άδικο το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Eν τω μεταξύ, αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για νέες περικοπές και μεγαλύτερες θυσίες από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο βουλευτής Φθιώτιδας, «το προσχέδιο του δεύτερου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Περιλαμβάνει νέες περικοπές και πρόσθετους φόρους. Μεγαλύτερες θυσίες, ακόμη και από εκείνες του 2010, για μισθωτούς και συνταξιούχους. Θυσίες οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο οδυνηρές ανάλογα με το εύρος των αποκλίσεων από τους στόχους του Προϋπολογισμού, για το 2010, κυρίως λόγω της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα».

Εκτιμά τέλος ότι πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται, «όπως και ο πρώτος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολύ γρήγορα να αναθεωρηθεί, και πάλι επί το δυσμενέστερο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

ΚΚΕ: Προεκλογική εξαπάτηση οι υποσχέσεις για ενίσχυση των πιο αδυνάτων στο μέλλον

Ψευδέστατες χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι υπάρχει φως στο τούνελ, ενώ σημειώνει ότι οι υποσχέσεις για ενίσχυση των πιο αδυνάτων στο μέλλον είναι προεκλογική εξαπάτηση.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τα βάρβαρα μέτρα κατά του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων, τα πήρε για να ισχύουν για πάντα. Η κατάσταση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα επιδεινώνεται διαρκώς και δεν πρόκειται να αλλάξει με όποια ψίχουλα δοθούν στο μέλλον για τους πιο εξαθλιωμένους».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει ακόμη πως «το προσχέδιο προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Έρχονται νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο, στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, ''πράσινοι'' και κάθε άλλης μορφής φόροι, περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες, μειώνονται παραπέρα οι μισθοί και οι συντάξεις, αυξάνονται τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, συνολικά κλιμακώνεται η επίθεση στα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Τονίζει τέλος πως «ο λαός μπορεί να σταματήσει τα χειρότερα που διαρκώς θα φέρνει η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μόνο αν υψώσει το ανάστημά του, με την πάλη του και την ψήφο του» και καλεί σε «κοινό μέτωπο λαϊκής πάλης και δράσης κατά της νέας φοροεπιδρομής, υπερψήφιση στις εκλογές των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ».

ΛΑΟΣ: «Αρμενίζουν προς τα βράχια»

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τους νέους φόρους προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, διατύπωσε ο ΛΑΟΣ.

«Κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όσο αφαιρεί κεφάλαια από την αγορά με πρόσθετους φόρους, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση και τα ολέθριά της παρελκόμενα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του. «Αρμενίζουν προς τα βράχια» καταλήγει.

ΣΥΝ: Τέλεια συνταγή για το βάθεμα της ύφεσης

Την εκτίμηση ότι η αύξηση του ΦΠΑ για μια σειρά προϊόντων και η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα δοκιμάσουν ακόμα περισσότερο τις αντοχές της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, εκφράζει ο ΣΥΝ, διά του εκπροσώπου Τύπου κ. Π. Σκουρλέτη.

«Ο φετινός προϋπολογισμός, κινούμενος στις συντεταγμένες του μνημονίου, εξοντώνει τους οικονομικά αδύνατους και περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. ΓιΆ αυτό και επιβάλλεται να απεμπλακούμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας», επισημαίνει.