Κόσμος
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 11:05

Ετοιμος για τριμερή συνάντηση δηλώνει ο Ερογλου

Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Οι Ελληνοκύπριο στέκονται εμπόδιο στην Τουρκία, υποστήριξε.

Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

Κληθείς κατά την επιστροφή του από την Αγκυρα, να σχολιάσει δημοσίευματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι θα υπάρξει πρόταση για τριμερή συνάντηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας πρότασης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. «Ο κ. Χριστόφιας δεν την αποδέχθηκε. Εάν έρθει μια τέτοια πρόταση από τον γενικό γραμματέας θα την αποδεχθώ ευχαρίστως».

Στην Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε επαφές με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ, ενώ όπως έκανε ο ίδιος γνωστό, συναντήθηκε και με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Αχμέτ Κιλιτσντάρογλου, καθώς επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπιας και έναν ξένο πρέσβη.

Η συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου διήρκησε δύο ώρες και όπως ανάφερε ο κ. Ερογλου υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα («μπορώ να πω ότι σε κάθε θέμα συμφωνήσαμε»).

Σε ομιλία του εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο της ¶γκυρας, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η εθνική υπόθεση της Κύπρου έχει περάσει σε μια κρίσιμη φάση» και ο ίδιος θα πράξει το καλύτερο που περνά από τα χέρια του για μια μόνιμη και δίκαιη λύση, ένα νέο συνεταιρισμό.

«Δεν είναι για μια ειρήνη ό,τι να ναι, προσπαθούμε για μια λύση που δεν θα παρακάμπτει τα ωφελήματα της Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν με αξιοπρέπεια. Θέλουμε μια μόνιμη συμφωνία, να μπορούμε και εμείς να ζήσουμε στην Κύπρο».

Ωστόσο όπως είπε, «για μια συμφωνία χρειάζονται δύο» και στις επαφές με ξένους αξιωματούχους προσπαθούν να εξηγήσουν τις «πραγματικότητες» και την πολιτική τους.

Όταν στην ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη ρωτούν για τους λόγους μη επίλυσης του Κυπριακού, πρόσθεσε ο κ. Ερογλου, επικαλείται δύο λόγους. Ο πρώτος, τόνισε, «αφορά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 4 Μαρτίου του 1964 με την οποία ήρθε η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και η τουρκική πλευρά εκδιώχθηκε από τη Δημοκρατία. Ο δεύτερος, υποστήριξε, είναι «η αποδοχή το 1990 της αίτησης των Ελληνοκυπρίων» - κατά την έκφρασή του – για ένταξη στην ΕΕ. Όπως είπε, εκείνη την εποχή, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είχαν προβεί σε διαμαρτυρίες και η απάντηση που τους διδόταν ήταν ότι η αίτηση δεν θα προχωρούσε. «Αλλά όπως είδατε έγιναν πλήρη μέλη και σήμερα στέκονται εμπόδιο στην Τουρκία (οι Ελληνοκύπριοι). Όταν εξηγώ αυτούς τους δύο λόγους δεν μου λένε τίποτα. Αλλά είναι σίγουρος πως ξέρουν πολύ καλά την πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Έρογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ