Σε ισχύ τέθηκε ο νέος Κανονισμός της Βουλής των Ελλήνων. Οι σημαντικότερες αλλαγές. Εως την Πέμπτη και ώρα 20:00 η κατάθεση των ν/σ, έως Παρασκευή στις 13:00 η κατάθεση τροπολογιών. Κοινοβουλευτικός έλεγχος δημοσίων συμβάσεων. Σύσταση Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Σε ισχύ τέθηκε ο νέος Κανονισμός της Βουλής των Ελλήνων. Οι σημαντικότερες αλλαγές. Εως την Πέμπτη και ώρα 20:00 η κατάθεση των ν/σ, έως Παρασκευή στις 13:00 η κατάθεση τροπολογιών. Κοινοβουλευτικός έλεγχος δημοσίων συμβάσεων. Σύσταση Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Με ομιλία του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του Σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος ενημέρωσε τους βουλευτές για τις νέες διατάξεις. Όπως επισήμανε, «οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην βελτίωση της ποιότητας του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου, όσο και στην αναβάθμιση της λειτουργίας του βουλευτή και του ρόλου του στη νομοθετική παραγωγή».
«Δεν θα πρέπει να έχει τόση σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου», σημείωσε ο κ. Πετσάλνικος και απευθυνόμενος στους βουλευτές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η συνδρομή σας στην υλοποίηση του σκοπού αυτού θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη».
Οι σημαντικότερες αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής είναι οι ακόλουθες:
Α. Νομοθετική Προδικασία
· Κατά το στάδιο της νομοθετικής προδικασίας τα κατατιθέμενα νομοσχέδια πρέπει πλέον να συνοδεύονται κατά την κατάθεσή τους υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Περαιτέρω, τα κατατιθέμενα νομοσχέδια πρέπει να συνοδεύονται κατά την κατάθεσή τους από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί.
· Ο αρμόδιος Υπουργός, όταν θέτει σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία στη δημόσια διαβούλευση, οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τα μέλη της αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, αποστέλλοντας τα κείμενα που τίθενται προς διαβούλευση. Αυτή η ρύθμιση καταργεί την υπάρχουσα πρόβλεψη του άρθρου 36 παρ. 7 ΚτΒ για προφορική ενημέρωση της επιτροπής σε συνεδρίαση αυτής.
Β. Επεξεργασία νομοσχεδίων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές
Καθιερώνεται στάδιο διπλής ανάγνωσης των νομοσχεδίων από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. Η επεξεργασία και εξέταση γίνεται σε δύο στάδια που απέχουν επτά πλήρεις ημέρες μεταξύ τους. Κατά το πρώτο στάδιο γίνεται συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων. Στο μεσοδιάστημα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της επιτροπής να υποβάλλουν στον αρμόδιο Υπουργό δια του Προέδρου της Επιτροπής προτάσεις και βελτιώσεις, ο οποίος Υπουργός λαμβάνει θέση επ’ αυτών στη δεύτερη ανάγνωση. Το ίδιο δικαίωμα έχει και κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να διατυπώσει γνώμη, εφόσον το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου γίνεται εκ νέου συζήτηση και ψήφιση επί ενός εκάστου των άρθρων. Εξαίρεση στα ανωτέρω γίνεται στα κατεπείγοντα και τις ειδικές νομοθετικές διαδικασίες των άρθρων 111 επ. ΚτΒ.
Γ. Κατάθεση νομοσχεδίων και τροπολογιών
Η κατάθεση νομοσχεδίων κάθε εβδομάδα γίνεται έως την ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.00. Η κατάθεση τροπολογιών κάθε εβδομάδα γίνεται μέχρι την ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00.
Δ. Σύσταση νέων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής συστήνονται δυο νέες ειδικές διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία ήδη λειτουργούσε ως υποεπιτροπή και η οποία θα παρακολουθεί και θα εξετάζει την εφαρμογή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού και η Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με αντικείμενο την παρακολούθηση της λειτουργίας και εξέλιξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Παράλληλα, συστήνεται Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών, την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων του Προϋπολογισμού, την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής απολογισμού και γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και τη σύνταξη εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Ε. Ελληνική Στατιστική Αρχή
Κατά την πρώτη Σύνοδο της τρέχουσας βουλευτικής Περιόδου, ειδικότερα στις 14/4/2010, το Κοινοβούλιο με σημειακή τροποποίηση του Κανονισμού συνέβαλε στην προσπάθεια για ενίσχυση της διαφάνειας, θεσπίζοντας τη συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), μιας νέας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. Ειδικότερα, η επιλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και δυο μελών της διοίκησής της γίνεται με ομοφωνία ή τουλάχιστον με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων.
Στ. Κοινοβουλευτικός έλεγχος δημοσίων συμβάσεων
Κάθε διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται για κάθε δημόσια σύμβαση έργου, υπηρεσιών, προμηθειών και κάθε σύμβαση που αφορά σε αγορά, εκποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων που συνάπτεται από:
· Υπουργεία (της αρμοδιότητας της οικείας επιτροπής)
· Εποπτευόμενα από τα εν λόγω Υπουργεία ν.π.δ.δ. των οποίων τη διοίκηση ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο
· Δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς επί των οποίων εφαρμόζεται το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής, και εφόσον το ύψος της σύμβασης υπερβαίνει το ποσό των 20.000.000 Ευρώ.
Ζ. Επίκαιρες Ερωτήσεις - Ώρα Πρωθυπουργού
Για να γίνει πιο άμεση και ζωντανή η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, ο ίδιος ο ερωτών βουλευτής θα διατυπώνει (για 2 λεπτά) την ερώτησή του.
Η. Ψήφος Βουλευτών που βρίσκονται στο εξωτερικό
Οι βουλευτές που βρίσκονται σε αποστολή της Κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό μπορούν πλέον να μετέχουν σε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας με επιστολή ή τηλεομοιοτυπία και κατά συνέπεια δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους κατά την εκφώνηση των ονομάτων των Βουλευτών που υπογράφουν την αίτηση.