Κόσμος
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 16:39

Ουγγαρία: Ένα χρόνο θα διαρκέσει ο καθαρισμός της τοξικής λάσπης

Τουλάχιστον ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τον καθαρισμό της τοξικής λάσπης που απειλεί και τον υδροφόρο ορίζοντα του Δούναβη. Φόβους για διευρυμένη οικολογική καταστροφή εκφράζει η Κομισιόν.

Τουλάχιστον ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τον καθαρισμό της τοξικής λάσπης που απειλεί και τον υδροφόρο ορίζοντα του Δούναβη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Τρεις περιφέρειες στα δυτικά έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη διαρροή υπολειμμάτων βωξίτη από δεξαμενή λυμάτων σε βιομηχανία αλουμινίου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 120 έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και άλλοι τρεις αγνοούνται.

Στην πόλη Ντεβεκσέρ, κοντά στο «σημείο μηδέν» της καταστροφής, οι κάτοικοι μιλούν για «τοξικό τσουνάμι», για έναν χείμαρρο κόκκινης λάσπης βάθους δύο μέτρων.

Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας προέβλεψε ότι η χώρα του θα αναγκαστεί να αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια σε επίπεδο τεχνικών μέσων και οικονομικών πόρων. Περιέγραψε τη διαρροή ως το χειρότερο χημικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας, εξηγώντας πως για να αποτραπούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, θα πρέπει σε ολόκληρη τη μολυσμένη περιοχή να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώμα πάχους 2 εκατοστών.

Τα συνεργεία εκτάκτων αναγκών προσπαθούν να αποτρέψουν τη μόλυνση τεσσάρων ποταμών, ανάμεσά τους και του Δούναβη. Στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι για οικολογική καταστροφή ακόμη και σε άλλες έξι από τις χώρες που βρέχει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης.

«Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά και για την πιθανότητα (η λάσπη) να περάσει τα σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με Ούγγρους οικολόγους, στο εργοστάσιο αλουμινίου, το οποίο αποκρατικοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια, έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης. «Τώρα εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φίντρικ των Φίλων της Γης. «Αποκλείεται να καθαριστούν αυτά τα χωριά. Κανείς δεν θα μπορεί να ζήσει εκεί για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Ο όμιλος MAL Zrt, στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο επιμένει ότι βάσει των προδιαγραφών της Ε.Ε., η κόκκινη λάσπη δεν μπορεί να θεωρηθεί τοξικό απόβλητο και πως η καταστροφή δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί.