Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το οποίο κυρώνονται δασικοί χάρτες, ρυθμίζεται η χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων και ιδρύεται το Πράσινο Ταμείο.
Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το οποίο κυρώνονται δασικοί χάρτες, ρυθμίζεται η χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων και ιδρύεται το Πράσινο Ταμείο.
Κατά του νομοσχέδιου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μη ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση και εκφράζοντας αντιρρήσεις.
Η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται από τη μία να εξυγιάνει τις χρηματοδοτήσεις των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, από την άλλη να κάνει βιώσιμο ένα ταμείο για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη και μετά το τέλος του ΕΣΠΑ.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το Πράσινο Ταμείο, ένα οργανωμένο εργαλείο άσκησης περιβαλλοντικής, δασικής, πολεοδομικής και ενεργειακής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο καθιστά εφικτή την κύρωση των δασικών χαρτών στη χώρα μας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του δασικού πλούτου μας, αφού - όπως τόνισε - «η μη κύρωση διαιωνίζει την κακοδιοίκηση και τις πελατειακές σχέσεις κομμάτων, διοίκησης και πολιτών».
Σύμφωνα με την υπουργό, το νομοθέτημα αντιμετωπίζει «την πρόκληση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, ως εργαλείου που επιδρά στη μελλοντική εξέλιξη της πρωτεύουσας» με τη σύσταση Διϋπουργικού Συμβουλίου παρακολούθησης και ελέγχου της συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Αθήνας και της Αττικής, ρυθμίζει την οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Για νομοθέτημα που βασίζεται σε μια απλή έννοια και μια αυτονόητη ανάγκη, «τον εξορθολογισμό των δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης.
Αντιπολίτευση
Ο εισηγητής της ΝΔ Αρ. Ντινόπουλος αμφισβήτησε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο προωθεί την πράσινη ανάπτυξη, που ευαγγελίζονταν, όπως είπε, προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.
Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους δασικούς χάρτες υποστήριξε ότι οδηγεί τους πολίτες σε έναν κυκεώνα, έχοντας απέναντί τους το ελληνικό κράτος με μόνη σκοπιμότητα να μαζευτούν λεφτά.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ιω. Γκιόκας επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα υποκριτικό και παραπλανητικό νομοθέτημα, αιτιολογώντας πως ούτε οι διατάξεις για το Πράσινο Ταμείο, ούτε αυτές για την κύρωση των δασικών χαρτών έχουν καμία σχέση με την προστασία, την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με τη σειρά του ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης σημείωσε ότι αντί να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος, η κυβέρνηση προσπαθεί με «νομικίστικα κόλπα» να λύσει το θέμα, «η πολυνομία όμως και οι παράλογοι νόμοι που δεν εφαρμόζονται δεν λύνουν τα θέματα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Βορίδης ζήτησε να μάθει πως θα λυθεί το θέμα αναντιστοιχίας δασικού χάρτη και πραγματικότητας, επικαλέστηκε μαρτυρίες και βουλευτών της συμπολίτευσης που - όπως είπε - επισήμαναν αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοθετήματος.
«Η σαφής στοχοθέτηση, βασισμένη σε περιβαλλοντικά και επιστημονικά κριτήρια, οι σταθεροί κανόνες χρηματοδότησης, οι ανεξάρτητες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, ο διαχωρισμός πολιτικής ηγεσίας και επιχειρησιακής λειτουργίας, η λογοδοσία απέναντι στους πολίτες θα έκαναν ένα τέτοιο Ταμείο επιτυχημένο. Το ζήτημα είναι ότι δεν συμβαίνουν όλα αυτά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», υπογράμμισε η Ηρώ Διώτη από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιπαράθεση Μαρκόπουλου - Πρωτόπαπα
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου και του ΠΑΣΟΚ. Χρ. Πρωτόπαπα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου.
Ο κ. Μαρκόπουλος επικαλέστηκε βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Π. Στάινμπρουκ, στο οποίο αναφέρεται - όπως είπε - ότι ο κ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τον Ιανουάριο του 2009.
«¶ρα ο κ. Παπανδρέου γνώριζε», είπε και ζήτησε μια σαφή απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού γιατί, όπως ανέφερε, ή ο πρωθυπουργός εξαπάτησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό λέγοντας πως «λεφτά υπάρχουν» ή ο κ. Στάινμπρουκ λέει ψέματα.
Το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο απαντά σε όλα, δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας, «όπως απαντά και η τόλμη με την οποία ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την ευθύνη, παίρνοντας σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα.
«Μου κάνει εντύπωση όμως το πόσο αμετανόητοι είναι οι εκπρόσωποι της ΝΔ, όταν αναφέρονται στην οικονομία», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ