Πολιτική
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2002 15:15

Το Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. συζήτησαν βουλευτές και ευρωβουλευτές

Το Κυπριακό, ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ο Ευρωστρατός, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στη Βουλή η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκ μέρους των ξένων ευρωβουλευτών τέθηκαν ερωτήματα, όπως «τι θα κάνει η Ελλάδα αν στην Κοπεγχάγη δεν συμφωνηθεί η ένταξη της Κύπρου. Θα μπλοκάρει την διεύρυνση;».

Η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου είπε ότι «είναι θεωρητική η συζήτηση για βέτο της Ελλάδας στη διεύρυνση, διότι δεν μπορεί να υπάρξει εταίρος που θα αρνηθεί την ένταξη της Κύπρου, εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του Ελσίνκι».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Τσεκούρας ανέφερε ότι «ίσως σε δύο - τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπάρχουν λανθάνουσες σκέψεις για αναβολή της διεύρυνσης λόγω κόστους» και ζήτησε «να μην χρησιμοποιηθεί το Κυπριακό και η Ελλάδα ως επιχείρημα για τυχόν αναβολή της διεύρυνσης».

Υπήρξαν επίσης σημαντικές επισημάνσεις, όπως του στρατηγού Μοριγιόν Φίλιπ, ο οποίος δήλωσε «για την Τουρκία η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανοιχτή, αλλά ο δρόμος μακρύς βάσει των αποφάσεων του Ελσίνκι».

Απο τους ευρωβουλευτές, ο ομογενής ευρωβουλευτής της Γερμανίας Ι. Σακελλαρίου, της ομάδας των Σοσιαλιστικών κομμάτων, τόνισε ότι «δεν μπορεί να οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις ευχές της ελληνικής, της γερμανικής και της βρετανικής κυβέρνησης, διότι δεν γίνεται καμία έκπτωση απο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».