Κόσμος
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 11:08

Νέες επικρίσεις σε βάρος του Λευκού Οίκου για την πετρελαιοκηλίδα

Με σκληρά λόγια καταφέρεται εναντίον του Λευκού Οίκου η κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνέταξε την έκθεση για τη διαχείρηση της καταστροφής που πυροδότησε η έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού τον περασμένο Απρίλιο.

Με σκληρά λόγια καταφέρεται εναντίον του Λευκού Οίκου η κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνέταξε την έκθεση για τη διαχείρηση της καταστροφής που πυροδότησε η έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης, η κυβέρνηση εμπόδισε επιστήμονες να κοινοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας. «Δεν επρόκειτο για ένα συμπτωματικό πρόβλημα δημοσίων σχέσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι επρόκειτο για εσκεμμένη προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αποκρύψει από την Κοινή Γνώμη το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η επιτροπή κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση Ομπάμα ότι προχώρησε σε λανθασμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας, κάτι που ενδέχεται να οδήγησε σε κακή κατανομή των διαθέσιμων πόρων και συνεπώς επιδείνωση του προβλήματος. Επιπλέον, στρέφει τα πυρά της εναντίον της συμβούλου του Αμερικανού προέδρου σε θέματα ενέργειας Κάρολ Μπράουνερ, η οποία είχε δηλώσει –διαστρεβλώνοντας τα στοιχεία κυβερνητικής μελέτης- ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πετρελαιοκηλίδας είχε καθαριστεί. Η μελέτη ανέφερε ξεκάθαρα ότι στην περιοχή ίσως υπήρχε ακόμη πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, που ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έθεσε υπό αμφισβήτηση τα ευρήματα της επιτροπής. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που επίσημα έγγραφα καταδεικνύουν ότι ο Λευκός Οίκος αναμείχθηκε άμεσα στις προσπάθειες διαμόρφωσης της Κοινής Γνώμης αναφορικά με την ολέθρια έκρηξη και τη διαρροή που επακολούθησε, τη χειρότερη στην ιστορία της χώρας.

Επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι συντάκτες της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι την περασμένη ¶νοιξη, η Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας κάλεσε την κυβερνητική υπηρεσία προϋπολογισμού να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της σχετικά με το ρυθμό της διαρροής πετρελαίου από το κοίτασμα του Deepwater Horizon. Η υπηρεσία ωστόσο αρνήθηκε και τα συγκλονιστικά στοιχεία διέρρευσαν λίγο αργότερα στον αμερικανικό Τύπο.

«Συνεχίζουν» να δίνουν ψευδείς πληροφορίες

Την ικανοποίησή τους για το πόρισμα της επιτροπής εξέφρασαν ορισμένοι επιστήμονες, οι οποίοι συμμετείχαν στις προσπάθειες υπολογισμού του μεγέθους της πετρελαιοκηλίδας. «Οι ανακαλύψεις και οι ανησυχίες των επιστημόνων έρχονταν εξαρχής σε αντιδιαστολή με τις ανακοινώσεις» της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας, δήλωσε ο Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Όπως είπε μάλιστα, η Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας εξακολουθεί να δίνει στη δημοσιότητα λανθασμένες πληροφορίες όπως για παράδειγμα ότι στον πυθμένα του ωκεανού δεν υπάρχει πλέον αργό πετρέλαιο, ενώ στην πραγματικότητα οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει άφθονο.