Πολιτική
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 11:55

Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι

«Ρολά» έχει κατεβάσει σήμερα ο δημόσιος τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο ενιαίο μισθολόγιο και τις «αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλει το μνημόνιο».

«Ρολά» έχει κατεβάσει σήμερα ο δημόσιος τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο ενιαίο μισθολόγιο και τις «αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλει το μνημόνιο».

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις λαμβάνουν μέρος οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α, καθώς και οι καθηγητές και δάσκαλοι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις εκτιμάται ότι υπερέβη το 67%.

Την ίδια ώρα, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στο πλαίσιο εξάλλου της απεργίας, σε τετράωρη στάση εργασίας (3:00 μ.μ. - 7:00 μ.μ.) προχωρούν οι Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να προχωρούν σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1876990 .

ΑΔΕΔΥ: Στο στόχαστρο του μνημονίου οι δημόσιοι υπάλληλοι

Εν τω μεταξύ, τη στοχοποίηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο από το μνημόνιο, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, σε ψήφισμά που εξέδωσε και κατέθεσε εν συνεχεία στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο με αφορμή την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Η κυβέρνηση με οδηγό το βάρβαρο μνημόνιο που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει και εντείνει την επίθεση σε βάρος των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα.

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι Δημόσιες Υπηρεσίες βρισκόμαστε στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης», επισημαίνει το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, καθώς –όπως υποστηρίζει- η περικοπή των εισοδημάτων έχει ξεπεράσει το 25%, οι δημόσιες υπηρεσίες αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού και τα Ασφαλιστικά Ταμεία οδηγούνται σε διάλυση.

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή της και στο νέο «μισθολόγιο», τονίζοντας ότι προωθείται όχι για να αναβαθμίσει μισθούς και συντάξεις και να αποκαταστήσει τις αδικίες μεταξύ διαφόρων κλάδων του Δημοσίου, αλλά για την περαιτέρω αφαίρεση του εισοδήματος όλων των υπαλλήλων.

Ζητεί τέλος την επαναφορά και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει και να κλιμακώσει προς αυτή την κατεύθυνση τους αγώνες της.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Σε ανάλογες συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, προχώρησαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του Διοικητηρίου προχώρησαν για μία ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι, δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ. «Λέμε, όχι στο νέο «φτωχολόγιο», όχι στην κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων, όχι σε πολιτικές που φέρνουν τη δυστυχία. Δεν πρέπει να πληρώσουν την κρίση, αυτοί που δε φταίνε, οι εργαζόμενοι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης.

Στο ίδιο σημείο κατέληξε και η πορεία των συνδικαλιστών της «Πρωτοβουλίας Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», που πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν στις 10 το πρωί δημόσιοι υπάλληλοι του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία που κατέληξε στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους, έξω από τα γραφεία ευρωπαϊκού οργανισμού, όπου κατήγγειλαν το πρόσφατο ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για τον εξτρεμισμό», υποστηρίζοντας ότι «θέτει υπό διωγμό» τη συνδικαλιστική δράση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ