Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών.
Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών.
Το άρθρο 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης, ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, κατά την οποία (σε σύνολο 246 ψηφισάντων βουλευτών) υπέρ ψήφισαν 148 (ΠΑΣΟΚ) και κατά 98 βουλευτές (της Αντιπολίτευσης).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 24 αναστέλλεται για δύο έτη με παράταση ενός έτους ακόμη η έκδοση και η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών εντός των οικισμών αυτών, καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.
Η διαδικασία είναι η εξής: Το έργο αυτό, όπου υπάρχουν αντιρρήσεις το αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ, καταγράφουν, συλλέγουν όλα τα στοιχεία και τα δίνουν στο Δασαρχείο και μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος φτάνουν στην Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ.
Εάν από τη γνωμοδοτική διαδικασία και την έκθεση προκύπτει τεκμηριωμένα ότι ο δασικός χάρτης έχει μεταβληθεί με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί, τότε είναι δυνατόν να διερευνηθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ η πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος εν όλω ή εν μέρει, οπότε περαιώνεται και η διαδικασία της κύρωσης.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Ντινόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την ρύθμιση αυτή φέρνει σε τραγικό αδιέξοδο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες των οποίων ξαφνικά τα σπίτια θα βρεθούν παράνομα.
Έτσι, θα κληθούν «διότι» - όπως είπε - «σε αυτό αποσκοπεί τελικά η κυβέρνηση», να πληρώσουν καινούργια πρόστιμα και μάλιστα με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες, στην ουσία δηλαδή καινούργια χαράτσια.
«Πράγματι έχει γίνει κατάχρηση της εξουσίας εις βάρος του πολίτη και πραγματικά πιστεύω ότι το άρθρο 24 - όπως άκουσα από πολλούς και το συμμερίζομαι μπορεί να είναι γραφειοκρατικό και να φαίνεται δύσκολο» παραδέχθηκε η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «έχει γίνει πραγματικά ένα κέντημα στα όρια της συνταγματικότητας και επιχειρείται να δοθεί οριστική λύση σε ένα χρονίζων πρόβλημα που η ολιγωρία της Πολιτείας το έχει γιγαντώσει».
Εξήγησε επίσης ότι σήμερα υπάρχουν περιοχές στη χώρα και ως δασικές και ως οικιστικές κι αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που υφιστάμενα σχέδια πόλης ακυρώθηκαν δικαστικά, πολεοδομικές μελέτες δεν εγκρίθηκαν γιατί βασίζονται σε ανίσχυρα γενικά πολεοδομικά σχέδια, οικισμοί δεν οριοθετήθηκαν στο σύνολό τους σύννομα.
Όπως επεσήμανε, επελέγη η λύση η οποία λαμβάνει υπόψη τόσο η συνταγματική υποχρέωση για την προστασία των δασών όσο και οι αρχές ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με αυτή - διευκρίνισε η υπουργός - εάν η μεταβολή του δασικού χαρακτήρα στηρίζεται σε διοικητική πράξη που είναι ισχυρή έως σήμερα, υπάρχει δηλαδή το τεκμήριο νομιμότητας, μπορεί να επιτραπεί η πολεοδόμηση.
Εάν η μεταβολή οφείλεται σε πράξη που έχει ακυρωθεί δικαστικά ή έχει ανακληθεί δεν υπάρχει ανάλογη δυνατότητα, γιατί δεν υπάρχει διοικητική πράξη ισχυρή, γιατί δεν υπάρχει το τεκμήριο της νομιμότητας.
«Η διαφοροποίηση αυτή, των δύο περιπτώσεων είναι εύλογη και υπηρετεί την αρχή της νομιμότητας, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα ετίθεντο αδικαιολόγητα στην ίδια μοίρα ισχυρές και ανίσχυρες πράξεις της διοίκησης» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη και επανέλαβε πως η ρύθμιση δεν μπορεί να ικανοποιεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, δίνει όμως οριστική, ασφαλή λύση και ρεαλιστική στο χρονίζων πρόβλημα των οικισμών μέσα σε δασικές εκτάσεις και παράλληλα καθιστά εφικτή την κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη την Επικράτεια.
«Αν δεν ψηφίζαμε το άρθρο 24 η κύρωση των δασικών χαρτών θα περιοριζόταν στις απολύτως προφανείς περιπτώσεις και το πρόβλημα της πολεοδόμησης των δασικών περιοχών απλά θα διαιωνίζονταν με την ίδια ή μεγαλύτερη ένταση. Επιπλέον σε περιοχές στις οποίες η πολεοδόμηση σταμάτησε με αποφάσεις του ΣτΕ θα μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώ σήμερα δεν προσφέρονται τέτοιες εναλλακτικές» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα των δύο ετών, άφησε ανοιχτό στους Δήμους αν νομίζουν ότι μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα να το κάνουν και δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα ανταπεξέλθει με όποια δυνατότητα έχει.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ