Το Πεκίνο επιβεβαιώνει τον τίτλο της πιο μολυσμένης πρωτεύουσας του κόσμου, καθώς αντιπρόσωποι 177 χωρών συναντώνται στο γειτονικό λιμάνι του Τιαντζίν, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων εν όψει της συνόδου για το κλίμα στο Κανκούν.
Το Πεκίνο επιβεβαιώνει τον τίτλο της πιο μολυσμένης πρωτεύουσας του κόσμου, καθώς αντιπρόσωποι 177 χωρών συναντώνται στο γειτονικό λιμάνι του Τιαντζίν, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων εν όψει της συνόδου για το κλίμα στο Κανκούν.
Βάσει των μετρήσεών της, η αμερικανική πρεσβεία στην κινεζική πρωτεύουσα χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα «επικίνδυνη», ενώ οι διοργανωτές του Κινεζικού Open που πραγματοποιείται βορείως του Πεκίνου αναγκάστηκαν να ανάψουν τα φώτα ομίχλης στα γήπεδα τένις εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας. Στη σχετική κλίμακα πάντως, οι τοπικές αρχές βαθμολόγησαν την ατμόσφαιρα ως «ελαφρώς μολυσμένη».
Καμία πρόοδος στις συνομιλίες
Την ίδια ώρα στο Τιαντζίν, 120 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, η Κίνα κάλεσε τις πλούσιες χώρες να δεσμευτούν για νέες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις για το «διάδοχο» του Πρωτοκόλλου του Κιότο να μην καταλήξουν σε αδιέξοδο. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου αρνείται ουσιαστικά να μετάσχει στις συνομιλίες γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τις νέες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, επειδή οι πλούσιες χώρες –με πρώτες τις ΗΠΑ- επιθυμούν να τεθεί ένας παγκόσμιος, ενιαίος στόχος.
Η σύνοδος που αρχίζει στα τέλη του προσεχούς μήνα στο Μεξικό ήδη μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία: καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει, ελάχιστοι αρχηγοί κρατών έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν –υπονομεύοντας αυτόματα τη βαρύτητα των συνομιλιών- ενώ η ατζέντα δεν περιλαμβάνει καμία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία.
Στο Τιαντζίν, κυριαρχούν τα ίδια θέματα που προκάλεσαν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, πέρυσι στην Κοπεγχάγη. Μάλιστα, κάποια από τα ελάχιστα ζητήματα που είχαν διευθετηθεί τότε, τέθηκαν εκ νέου επί τάπητος αναιρώντας τη μηδαμινή πρόοδο που είχε επιτευχθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η δέσμευση των πλούσιων χωρών να διοχετεύσουν 100 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει διατεθεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος του ποσού αυτού.
«Το εξοργιστικό σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι κάποιες χώρες δεν τις χρησιμοποιούν ως βάση (για μια νέα συμφωνία), αλλά επιστρέφουν σε ζητήματα που επιλύθηκαν στην Κοπεγχάγη», δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής εντεταλμένος για την κλιματική αλλαγή Τζόναθαν Πέρσινγκ.
Οι Κινέζοι από την πλευρά τους διαμαρτύρονται ότι οι ανεπτυγμένες χώρες όχι μόνο δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, αλλά ζητούν όλο και περισσότερα από τις αναπτυσσόμενες. «Οι δεσμεύσεις που έχουν εξασφαλιστεί μέρι στιγμής απέχουν πολύ από αυτές που προσδοκούσαμε», δήλωσε ο διαπραγματευτής του Πεκίνου Ζίε Ζενχούα. «Ελπίζουμε να προχωρήσουν σε δραματικές μειώσεις».
Μετά από 16 χρόνια διαπραγματεύσεων για το κλίμα, διπλωμάτες που τις έχουν παρακολουθήσει ενεργά εκτιμούν πως η σύνοδος στο Κανκούν θα αποτελέσει στην καλύτερη περίπτωση μια ευκαιρία να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των χωρών στη διαδικασδία.