Πολιτική
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010 11:27

Απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα

Τη διογκούμενη απογοήτευση και αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος από το πολιτικό σύστημα αποτυπώνει δημοσκόπηση της Public Issue, έναν μόλις μήνα πριν από την εκλογική δοκιμασία του Νοεμβρίου. Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Τη διογκούμενη απογοήτευση και αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος από το πολιτικό σύστημα αποτυπώνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Public Issue για την «Καθημερινή».

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες (78%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και εννιά στους δέκα (89%) από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πτώση σημειώνει όμως και η δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων και αρχηγών -με εξαίρεση την Αλέκα Παπαρήγα.

Ενα μήνα πριν από την εκλογική δοκιμασία του Νοεμβρίου, η εκλογική επιρροή του κυβερνώντας κόμματος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μηνου (42,5%). Η διαφορά με τη Ν.Δ. διαμορφώνεται στις 14,5 μονάδες.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, η πρωθυπουργική δημοτικότητα εμφανίζεται και πάλι ελαφρώς ελλειμματική (με θετικές κρίσεις μόνο 47%, έναντι 49% αρνητικών).

Όσον αφορά στην εκλογική επιρροή των υπόλοιπων κομμάτων, το ποσοστό του ΛΑΟΣ παραμένει σταθερό στο 5,5%, του ΚΚΕ ενισχύεται στο 11% και του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 4,5%. Στο 2,5% παραμένει η απήχηση των Οικολόγων.