Αναπόφευκτη θεωρείται η κατάρρευση της δεξαμενής λυμάτων στο εργοστάσιο αλουμινίου της δυτικής Ουγγαρίας, από την οποία την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε τεράστια ποσότητα τοξικής κόκκινης λάσπης, που μόλυνε και το Δούναβη.
Αναπόφευκτη θεωρείται η κατάρρευση της δεξαμενής λυμάτων στο εργοστάσιο αλουμινίου της δυτικής Ουγγαρίας, από την οποία την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε τεράστια ποσότητα τοξικής κόκκινης λάσπης, που μόλυνε και το Δούναβη. «Θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή, αύριο, μεθαύριο, ποιος ξέρει;», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Ζόλταν Ίλες.
4.000 άνθρωποι με 300 μηχανήματα κατασκευάζουν εσπευσμένα πρόχειρο τείχος από χώμα και πέτρες περιμετρικά της δεξαμενής, σε μια μάταιη ίσως προσπάθεια να αποτραπεί το χειρότερο δυνατό σενάριο: ένας ακόμη μεγαλύτερος χείμαρρος κόκκινης λάσπης -5-7 τόνοι κατά τον κ. Ίλες- που αυτή τη φορά αναμένεται να είναι πιο παχύρευστη και πιο τοξική. Οι εργασίες ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο Τρίτη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και για πόσο ένα τέτοιο τείχος θα μπορούσε να συγκρατήσει τη διαρροή.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διαρροή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, ενώ περίπου 150 τραυματίστηκαν, κάποιοι εκ των οποίων νοσηλεύονται με σοβαρά χημικά εγκαύματα. Τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης κυρίως γης έχουν καταστραφεί, σε έναν ποταμό έχει αφανιστεί κάθε είδος ζωής και οι αρχές συνεχίζουν να κάνουν τον απολογισμό των ζημιών.
Στη χώρα Ευρωπαίοι πραγματογνώμονες
Κατόπιν αιτήματος της ουγγρικής κυβέρνησης, πραγματογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέβησαν στη χώρα προκειμένου να συμβάλουν στη μαζική, αλλά και «χαώδη», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επιχείρηση για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Το πενταμελές κλιμάκιο καλείται να προτείνει τρόπους αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και να βοηθήσει τους Ούγγρους να αποτρέψουν ανάλογα συμβάντα στο μέλλον.
Η κόκκινη λάσπη από βωξίτη έχει μεγάλη αλκαλικότητα και πολύ υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων. Έτσι πρώτο μέλημα των πραγματογνωμόνων θα είναι να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που υπάρχει από τη διαρροή της για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημόσια υγεία. «Η ταχεία επιλογή των μελών της ομάδας δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί», δήλωσε η κοινοτική επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.
Προς το παρόν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δεξαμενή αλουμινίου και στη μάχη που τα συνεργεία δίνουν με το χρόνο προκειμένου να ανεγείρουν εγκαίρως το τείχος μήκους 600 μέτρων και πάχους 30 μέτρων. Εάν δεν ανακοπεί, το δεύτερο κύμα λάσπης θα μπορούσε να μολύνει μια τεράστια περιοχή σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το εργοστάσιο.