Πολιτική
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 16:28

Δ. Δρούτσας: Στόχος να ξαναέρθει η Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο

Πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να ξαναφέρει την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, με αξιοπιστία και φωνή στα διεθνή πράγματα, τόνισε ο ΥΠΕΞ κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να ξαναφέρει την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, με κύριο γνώμονα να επουλώσει την τραυματισμένη διεθνή της εικόνα και να δείξει στους συνομιλητές ότι χτίζεται μια Ελλάδα υπεύθυνη και αξιόπιστη, με φωνή και ρόλο στα διεθνή πράγματα.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ¶μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις εργασίες της Υπουργικής Εβδομάδας της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τριπλός ο στόχος

Όπως επεσήμανε ο κ. Δρούτσας ο στόχος στη Νέα Υόρκη ήταν τριπλός:

- να πείσουμε τους διάφορους συνομιλητές ότι έχουμε μπει στη διαδικασία εξόδου από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση και να παρουσιάσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας,

- να αναζωογονήσουμε τις διμερείς επαφές μας με χώρες από όλο τον κόσμο, καθιερώνοντας διαύλους πολιτικο-διπλωματικής επικοινωνίας και συστηματικών διαβουλεύσεων, και

- να διαβουλευθούμε με τα επερχόμενα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, πραγματοποιήθηκαν περίπου 50 διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όχι μόνον με τις λεγόμενες ισχυρές χώρες επιρροής που βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, αλλά και με χώρες περιφερειακές, με τις οποίες οι επαφές της χώρας μας είχαν συρρικνωθεί στο ελάχιστο και υπήρχε άμεση ανάγκη για τόνωση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, «ενημερώσαμε τους εταίρους μας για το τεράστιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με καθαρές κουβέντες και για τις λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος. Αλλά και για τις τολμηρές αποφάσεις που λάβαμε και που έβαλαν την Ελλάδα στην τροχιά της ανάκαμψης. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε τις επενδυτικές, επιχειρηματικές και εμπορικές δυνατότητες που παρουσιάζει η χώρα μας, τονίζοντας ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία μετασχηματισμού της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό με μεγάλο δυναμικό, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η υπογραφή του επενδυτικού μνημονίου συνεργασίας με το Κατάρ, αλλά και τα θερμά λόγια υποστήριξης από τους εκπροσώπους πολλών χωρών και η δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη που ξανακερδίζει με σταθερό ρυθμό η ελληνική οικονομία.

«Δεν υπάρχει παρακαμπτήρια οδός για τα Σκόπια»

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, η ελληνική πλευρά εξήγησε με κατηγορηματικό τρόπο τη γνωστή θέση για μία βιώσιμη λύση μέσω μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, και χρήση έναντι όλων, erga omnes.

«Η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά των Σκοπίων», σημείωσε ο κ. Δρούτσας. «Από εκεί πρέπει να γίνουν τα βήματα προκειμένου να συναντηθούμε στη μέση. Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Μεταφέραμε στους συνομιλητές τις διαπιστώσεις μας, ότι δηλαδή η σκοπιανή κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη, προφανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά και για να κερδίσει χρόνο σε διεθνές επίπεδο, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική. Οι διαπιστώσεις αυτές ήταν κοινές - υπήρξε σύμπτωση απόψεων.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Γκρούεφσκι να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοτας πως η ουσία πρέπει να μείνει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. «Δεν υπάρχει παρακαμπτήρια οδός. Δεν υπάρχει τρόπος τα Σκόπια να κόψουν δρόμο προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Με τις επιλογές της, η κυβέρνηση των Σκοπίων κρατάει το γειτονικό λαό μακρυά από το ευρωπαϊκό του μέλλον. Αυτό είναι πλέον κοινή διαπίστωση», τόνισε, διευκρινίζοντας πως κατά την υπουργική συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ, όλοι οι συμμετέχοντες ανεξαιρέτως αναγνώρισαν ομόφωνα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το δικό της μερίδιο ευθύνης και απόκειται πλέον στα Σκόπια να αποφασίσουν προς τα που θέλουν να πορευτούν.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δρούτσας δεν παρέλειψε να σημειώσει πως στην κρίσιμη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Γκρούεφσκι επέλεξε να είναι απών.

Στο Κυπριακό, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τη σημασία των εποικοδομητικών προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, με την επισήμανση πως η διαιώνιση του προβλήματος και η συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας προσβάλει τις αρχές και τις αξίες που υποτίθεται ότι υπηρετεί ο ΟΗΕ.

«Η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να βλέπει τα πράγματα με το πρίσμα του παρελθόντος. Θα πρέπει να αποσύρει τον κατοχικό στρατό», διεμήνυσε ο υπορυγός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως «ο λαός της Κύπρου, στο σύνολό του, δηλαδή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον στην Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς εξωτερική καθοδήγηση και πιέσεις».

Επιπρόσθετα, στις συναντήσεις με χώρες που μετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, επισημάνθηκε ο ιδιοτελής -όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας- ρόλος του Τούρκου Γενικού Γραμματέα στην προώθηση ανακριβών και επιζήμιων θέσεων για το Κυπριακό, αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού.

Στο Δ.Δ. για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Στην αναφορά του τέλος, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Δρούτσας κατέστησε σαφές πως εάν διαφανεί ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη προόδου στις διερευνητικές επαφές, τότε θα πρέπει να στραφούμε στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στο Μεσανατολικό ο στόχος ήταν να καταστεί η Ελλάδα μέρος της λύσης του προβλήματος, ως ένας αξιόπιστος παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά και ουσιαστικά στην ειρήνευση στην περιοχή. Όπως εκτίμησε ο κ. Δρούτσας, η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να επιτελέσει ουσιαστικό ρόλο, δεδομένου ότι συνδέεται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τον αραβικό κόσμο, και άρα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, ενώ παράλληλα οι σχέσεις με το Ισραήλ βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκλεισε με μια σύντομη αναφορά στο Ελληνισμό της Αμερικής, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους εκπροσώπους της ομογένειας και προτείνοντας τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για το θέμα του Ελληνισμού της διασποράς.

ΛΑ.Ο.Σ.: Να αποδράσουμε από το στενό “κέλυφος” της Αμερικής

«Δεν μπορούμε να εμμένουμε στο στείρο “Ανήκομεν εις τη Δύση”. Ανήκουμε όπου είναι το συμφέρον της χώρας! Πρέπει να επανεξετάσουμε την εξωτερική μας πολιτική», παρατήρησε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία.

«Πρέπει να αποδράσουμε από το στενό “κέλυφος” της Αμερικής. Δεν είπαμε να ανοίξουμε και πόλεμο, αλλά να τους δείξουμε ότι μπορούμε να ακουμπάμε και αλλού. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στενό κλοιό και ακουμπάμε σε χώρες που είναι υπό τον έλεγχο της Αμερικής», εκτίμησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..