Κόσμος
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 18:05

Βρετανία: Υπέρ της άρσης του πλαφόν στα πανεπιστημιακά δίδακτρα τάσσεται επιτροπή

Απελευθέρωση των διδάκτρων για τα αγγλικά πανεπιστήμια προτείνει η έκθεση αρμόδιας επιτροπής που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Απελευθέρωση των διδάκτρων για τα αγγλικά πανεπιστήμια προτείνει η έκθεση αρμόδιας επιτροπής που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εάν γίνει αποδεκτή η σύσταση της επιτροπής του Λόρδου Μπράουν (πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΒΡ), ενδέχεται να οδηγήσει έως και στο διπλασιασμό των διδάκτρων από το τρέχον πλαφόν που ανέρχεται στις 3.290 στερλίνες ετησίως.

Η υιοθέτηση των συστάσεων από την κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναμένεται να συναντήσει πολλά εμπόδια, τη στιγμή που οι δεύτεροι δεσμεύτηκαν προεκλογικά να καταργήσουν τα δίδακτρα.

«Θα αντισταθώ σε κάθε προσπάθεια αύξησης των διδάκτρων και πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκρεγκ Μαλχόλαντ.

Με το κόμμα των Εργατικών να αντιτίθεται και αυτό στις προτάσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ήττας στο κοινοβούλιο αν αρκετοί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να αποφασίσει ποιες από τις συστάσεις θα υιοθετήσει στο σχετικό νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η άρση των περιορισμών στα πανεπιστημιακά δίδακτρα θα φέρει τη Βρετανία πιο κοντά στο αμερικανικό σύστημα, όπου οι περισσότεροι φοιτητές δανείζονται προκειμένου να σπουδάσουν, παρά στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου κατά κανόνα τα δίδακτρα είναι χαμηλά ή ανύπαρκτα για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο Λόρδος Μπράουν, που ηγείται της επιτροπής, κάλεσε για αλλαγές στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Αγγλία, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ελεύθερης αγοράς στα πανεπιστήμια. Τα κορυφαία πανεπιστήμια, που έχουν πληγεί από τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, έχουν ζητήσει περισσότερη ελευθερία στον καθορισμό των διδάκτρων προκειμένου να προσελκύουν τους καλύτερους καθηγητές και να μπορούν να ανταγωνιστούν τα αμερικανικά ιδρύματα.

«Υπό αυτούς τους όρους, τα πανεπιστήμια μπορούν να επιλέγουν τα δίδακτρα που θα επιβάλουν αλλά θα είναι οι φοιτητές εκείνοι που θα επιλέγουν το πανεπιστήμιο όπου θα φοιτήσουν. Τα χρήματα θα ακολουθούν το φοιτητή που θα ακολουθεί την ποιότητα», όπως είπε ο Μπράουν.