Αθλητικά
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 23:42

Νίκη πρωτιάς για την Εθνική

Τη νίκη που την φέρνει στην κορυφή του 6ου προκριματικού ομίλου για το EURO 2012 πήρε η Εθνική με 2-1 κόντρα στο Ισραήλ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Σαλπιγγίδης στο 22' και ο Καραγκούνης στο 63' τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ισοφάρισαν προσωρινά οι φιλοξενούμενοι με αυτογκόλ του Σπυρόπουλου στο 59'.

Η Εθνική ίδρωσε, αλλά τουλάχιστον πήρε αυτό που ήθελε κόντρα στο Ισραήλ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Τη νίκη με 2-1, που τη στέλνει αυτομάτως (αν και με παιχνίδι περισσότερο σε σχέση με την Κροατία) στην κορυφή του 6ου προκριματικού ομίλου για το EURO 2012.

Τι κι αν δυσκολευτήκαμε τα μάλα για να κάμψουμε την αντίσταση των αντιπάλων; Τι κι αν χωρίς «βοήθεια» του Σουηδού ρέφερι Μάρτιν Χάνσον ίσως δεν τα καταφέρναμε ποτέ; Το σημαντικό είναι πως οι τρεις βαθμοί μπήκαν στο «σακούλι» και το αντιπροσωπευτικό μας θα μπορεί πλέον να περιμένει ανέμελο μέχρι την ερχόμενη άνοιξη για την επόμενη σειρά αγώνων που θα το φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στα τελικά της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Στο αποψινό ματς εξάλλου οι Έλληνες διεθνείς γέμισαν τις μπαταρίες τους με άγχος και κούραση μέχρι να ακούσουν το σφύριγμα της λήξης. Το Ισραήλ, που ήρθε στην Αθήνα χωρίς το μεγάλο του αστέρι, Γιόσι Μπεναγιούν και με τον Γάλλο προπονητή του Λουίς Φερνάντεζ σχεδόν στην πόρτα της εξόδου, λίγο έλειψε για να μας κάνει τη ζημιά.

Από το πρώτο λεπτό οι αντίπαλοί μας μπήκαν για να πιέσουν και αν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης δεν άνοιγε το γκολ στο 22' σε μια αντεπίθεση, όπου και με τη βοήθεια της τύχης είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα, τα πράγματα ίσως να ήταν πολύ δυσκολότερα για την Εθνική.

Δύσκολα θα ήταν σίγουρα αν σε δυο περιπτώσεις στο 24' και στο 45' ο Χάνσον είχε δώσει πέναλτι εις βάρος των παικτών του Φερνάντο Σάντος για ισάριθμες παραβάσεις μέσα στην περιοχή. Στην πρώτη περίπτωση σε γύρισμα του Νάτσο ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έδιωξε ξεκάθαρα με το χέρι, ενώ στη δεύτερη ο Κατσουράνης πατάει τον Σέχτερ που πέφτει μέσα στην περιοχή και ζητάει την εσχάτη των ποινών. Ευτυχώς για εμάς ο Σουηδός δεν είδε τίποτα.

Παρόλα αυτά, οι Ισραηλινοί το πάλεψαν και στο 59' έφτασαν στην ισοφάριση, όταν σε αναμπουμπούλα ο Νίκος Σπουρόπουλος πήγε να διώξει, αλλά αντ' αυτού έστειλε από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Μιχάλη Σηφάκη.

Η τύχη, όμως, εν αντιθέσει με το πως φαινόταν, δεν μας είχε εγκαταλείψει. Τρία λεπτά αργότερα ο Σαλπιγγίδης έφυγε ξανά μόνος του πίσω από την άμυνα των φιλοξενούμενων και φάνηκε να ανατρέπεται από τον Αουάτ. Ο Χάνσον έδειξε αυτή τη φορά τη βούλα (αν και στα ριπλέι φαίνεται πως μάλλον ο Σαλπιγγίδης το κερδίζει αυτός έξυπνα με την κίνησή του) και από τα 11 βήματα ο Καραγκούνης δεν λάθεψε, πετυχαίνοντας το γκολ που μας έδωσε το τρίποντο.

Για άλλο ένα παιχνίδι η Εθνική δεν ολοκλήρωσε το 90λεπτο χωρίς τραυματισμό. Ο Σωτήρης Νίνης αποχώρησε στο 15' με πόνους στο πέλμα μετά από σκληρό μαρκάρισμα που δέχθηκε και στη θέση του πέρασε ο Γιάννης Φετφατζίδης. Ο νεαρός άσος του Ολυμπιακού άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία, κάνοντας αρκετά ώριμη εμφάνιση στη δεύτερη μόλις παρουσία του με την Ανδρών.

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Καραγκούνης, Καφές, Κατσουράνης, Νίνης (15' Φετφατζίδης), Σαμαράς (81' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (87' Σαλπιγγίδης)

Ισραήλ (Λουίς Φερναντέζ): Αουάτ, Μπόνταρβ, Γκέρσον, Νάτσο (63' Βερμούτ), Αλμόγκ Κοέν, Κολαούτι (75' Μπάρντα), Σέχτερ, Κέιναν, Ραφαέλοβ, Ταμίρ Κοέν (69' Ελρόι Κοέν), Γκολάσα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ