Στην επιφάνεια της γης έχουν ανασυρθεί οι 30 από τους 33 μεταλλωρύχους που παρέμεναν παγιδευμένοι επί 69 ημέρες στο ορυχείο Σαν Χοσέ σε βάθος 700 μέτρων.
Στην επιφάνεια της γης έχουν ανασυρθεί οι 30 από τους 33 μεταλλωρύχους που παρέμεναν παγιδευμένοι επί 69 ημέρες στο ορυχείο Σαν Χοσέ, και σε βάθος 700 μέτρων.
Το χρονικό της διάσωσης
Οι διασώστες, οι συγγενείς και οι φίλοι των μεταλλωρύχων ξέσπασαν σε ζητωκραυγές καθώς πρώτος ο 31χρονος Φλορένσιο Αβαλος έφτασε στην επιφάνεια με τη βοήθεια μεταλλικού κλωβού, δείχνοντας υγιής και δυνατός, στις 00.10 τοπική ώρα (06.10 ώρα Ελλάδας). Τον αγκάλιασαν οι συγγενείς του και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα.
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί πάει τόσος καιρός που έχουμε να τον δούμε», δήλωσε στον χιλιανό τηλεοπτικό σταθμό ο Αλφόνσο Αβάλος, ο πατέρας του διασωθέντος. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτόν. Δόξα τω Θεώ που βγήκε και φαίνεται καλά», συμπλήρωσε ανακουφισμένος.
Επόμενοι ήταν ο Μάριο Σεπουλβέντα και ο Χουάν Ιγιάνες. Τέταρτος στη σειρά ο Βολιβιανός και μοναδικός μη Χιλιανός Κάρλος Μαμάνι, πέμπτος ο Τζίμι Σάντσες. Στις 11.34 (ώρα Ελλάδος) ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο έκτος εγκλωβισμένος μεταλλωρύχος, ο Χιλιανός Οσμάν Αράγια.
Στις 12.20 (ώρα Ελλάδος) είδε το φως και ο έβδομος εκ των μεταλλωρύχων, Χοσέ Οχέδα, ο οποίος μάλιστα είναι διαβητικός.Ο Οχέδα ήταν εκείνος που έγγραψε το σημείωμα το οποίο έφτασε στην επιφάνεια 17 ημέρες μετά το ατύχημα. «Είμαστε και οι 33 καλά στο καταφύγιο» έγραφε το σημείωμα που ανακούφισε τόσο τις οικογένειες των άτυχων εργατών όσο και τις αρχές.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 1.05 μ.μ. ο απεγκλωβισμός και του όγδοου κατά σειρά μεταλλωρύχου, Κλαούντιο Γιάνες. Ο 34χρονος Χιλιανός είχε αποκτήσει κατά την παραμονή του στο ορυχείο το ψευδώνυμο «ο καπνιστής», καθώς ζητούσε τσιγάρα καθΆ όλη τη διάρκεια του εγκλωβισμού του. Φορώντας γυαλιά ηλίου για να προστατέψει τα μάτια του από το ξαφνικό φως, ο Γιάνεθ έπεσε στην αγκαλιά της συντρόφου του και έπειτα αγκάλιασε τις δύο κόρες του, οι οποίες έκλαιγαν από συγκίνηση.
Στην επιφάνεια ανασύρθηκε και ο ένατος της ομάδας, ο 63χρονος Μάριο Γκόμες, ο οποίος σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί τον Νοέμβριο.
Η πρώτη δεκάδα των διασωθέντων μεταλλωρύχων συμπληρώθηκε με τον ¶λεξ Βέγκα που είδε τον ήλιο στις 14.50 μ.μ. Χωρίς να χάσει καιρό, ο Βέγκα έβγαλε το κράνος και έσφιξε στην αγκαλιά του τη σύζυγό με τους παρευρισκόμενους να ζητωκραυγάζουν. Ο 31χρονος μεταλλωρύχος αντιμετωπίζει προβλήματα υπέρτασης και νεφρών και οι ειδικοί έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για παροχή ιατρικής φροντίδας, χωρίζοντάς τον προσωρινά από τη γυναίκα του.
Επόμενος στη σειρά είναι ο Χόρχε Γκαγιεγίγιος -ο καλλιτέχνης της παρέας των μεταλλωρύχων που ήθελε να τραγουδά και να παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού του.
Ο Έντισον Πένια ήταν ο 12ος μεταλλωρύχος που ανασύρθηκε στην επιφάνεια και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τη φίλη του αλλά και τον πρόεδρο της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινέρα. Με κόλαση είχε παρομοιώσει τη διαμονή του στο ορυχείο ο Χιλιανός.
Δέκατος τρίτος μεταλλωρύχος που απεγκλωβίζεται είναι ο 27χρονος Κάρλος Μπάριος, τον οποίο περίμενε με αγωνία στην επιφάνεια ο πατέρας του, Αντενόρ.
Δέκατος τέταρτος κατά σειρά ανασύρθηκε ο 33χρονος Βίκτορ Σαμόρα, ο οποίος έσμιξε με τη σύντροφό του, Τζέσικα. Νωρίτερα φέτος είχε δει το σπίτι του να καταστρέφεται από σεισμό. «Βίκτορ σας είμαστε ευγνώμονες γιατί μας δώσατε ένα παράδειγμα αλληλεγγύης» δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, απευθυνόμενος στον μεταλλωρύχο. «Ευχαριστούμε πολύ» απάντησε ο Βίκτορ Ζαμόρα, εμφανώς συγκινημένος.
Ο Βίκτορ Σεγκόβια είναι ο 15ος από τους μεταλλωρύχους που απεγκλωβίστηκε μετά 69 ημέρες στο ορυχείο Σαν Χοσέ και σε βάθος 700 μέτρων. O 48χρονος Σεγκόβια είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.
Επόμενος, 16ος κατά σειρά, ανασύρθηκε στην επιφάνεια ο 27χρονος Ντάνιελ Χερέρα, ενώ ακολούθησε ο 56χρονος Ομάρ Ρεϊγάδας.
Ο 27χρονος Χερέρα, οδηγός των ειδικών καμιονιών των ορυχείων, μόλις έφτασε στην επιφάνεια έπεσε στην αγκαλιά της μητέρας του, Αλίσια, και της Σεσίλια Μορέλ, της συζύγου του προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα.
Ο Ντανιέλ Χερέρα είναι ο τελευταίος της ομάδας των έξι μεταλλωρύχων που κρίθηκε ότι ήταν οι πιο αδύναμοι από τους άλλους συναδέλφους τους λόγω φυσικών και ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσίασαν στα έγκατα της γης.
Ο 44χρονος Εστεμπάν Ρόχας, ο οποίος έχει ζητήσει από τη γυναίκα του να ανανεώσουν τους γαμήλιους όρκους, είναι ο 18ος μεταλλωρύχος που διεσώθη.
Σειρά είχε ο 45χρονος εξάδελφος του Εστέμπαν Ρόχας, Πάμπλο Ρόχας, ενώ ο 20ος μεταλλωρύχος που ανασύρθηκε ήταν ο 48χρονος Ντάριο Σεγκόβια, ο πατέρας του οποίου είχε επίσης παγιδευτεί στο παρελθόν σε ορυχείο για μια εβδομάδα.
Ακολούθησε ο 50χρονος Γιόνι Μπάριος, γνωστός ως «ο γιατρός», καθώς λόγω των γνώσεων πρώτων βοηθειών που διαθέτει του είχε ανατεθεί η παρακολούθηση της υγείας των συναδέλφων του.
Ο 22ος μεταλλωρύχους που βγήκε στην επιφάνεια, μετά από 18 ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού, είναι ο 43χρονος Σάμιουελ Αβαλος. Επόμενος, 23ος κατά σειρά, ανασύρθηκε ο 27χρονος Κάρλος Μπουγιένο και ακολούθησε ο 54χρονος Χοσέ Ενρίκες, τον οποίο υποδέχθηκε η σύζυγός του.
Ο 25ος μεταλλωρύχους που διεσώθη είναι ο 29χρονος Ρέναν ¶βαλος, αδελφός του 31χρονου Φλορένσιο Αβαλος, ο οποίος ανασύρθηκε πρώτος τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Στην επιφάνεια έφτασε και ο 34χρονος Κλαούντιο Ακούνα, ο 26ος από τους μεταλλωρύχους ο οποίος γιόρτασε τα γενέθλιά του ενώ βρισκόταν στα έγκατα της γης στις 9 Σεπτεμβρίου. Τον υποδέχθηκε η σύζυγός του, κρατώντας μια μπλούζα υπογεγραμένη από την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα.
Οι επόμενοι τέσσερις μεταλλωρύχοι που βγήκαν διαδοχικά στην επιφάνεια είναι ο 53χρονος Φράνκλιν Λόμπος, ο Ρίκαρντ Βιγιαροέλ, ο 49χρονος Χουάν Αγκουιλάρ και ο 40χρονος Ραούλ Μπούστος.
Επίσημες δηλώσεις
Στην ομιλία του μετά τη διάσωση του πρώτου μεταλλωρύχου ο πρόεδρος Πινέρα χαρακτήρισε θαύμα τη διάσωση και ευχαρίστησε τους ειδικούς που βοήθησαν στην επιχείρηση. Αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε πρόσφατα τη χώρα, είπε ότι οι μεταλλωρύχοι έδειξαν ότι «όταν η Χιλή είναι ενωμένη, μπορούμε να κάνουμε πολλά».
«Αυτή η χώρα δείχνει την πραγματική της ψυχή, δείχνει αυτό που είναι ικανή να καταφέρει, όταν είμαστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες», πρόσθεσε.
«Ένας πρόεδρος πρέπει πάντα να είναι εκεί, οπότε θα μείνω εδώ μέχρι να διασώσουμε και τους 33 μεταλλωρύχους. Είναι μία νύχτα που θα θυμόμαστε σε ολόκληρη την ζωή μας» ανέφερε ακόμη.
«Μετά από το αποψινό είμαι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι ο μεγάλος πλούτος της χώρας μας δεν βρίσκεται στα μεταλλωρυχεία αλλά στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά» πρόσθεσε.
Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός ανάσυρσης των μεταλλωρύχων, όλοι οι παγιδευμένοι εργάτες θα έχουν διασωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι στο Twitter.
Προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση
Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε λίγο μετά τις 23.15 τοπική ώρα (05.15 ώρα Ελλάδας), με τον τεχνικό Μανουέλ Γκονζάλες να κατεβαίνει μέσα στον ειδικό κλωβό. Ο Γκονζάλες αναμενόταν να επιστρέψει στην επιφάνεια προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση της σήραγγας διάσωσης, ωστόσο μόλις κατέβηκε, ο Αβαλος επιβιβάστηκε στον κλωβό και ετοιμάστηκε για την ανέλκυση. Επελέγη να είναι ο πρώτος στη σειρά καθώς ήταν ένας από τους δυνατότερους εργάτες.
Ένα λεπτό αφότου ο κλωβός «Phoenix» («Φοίνικας») έφτασε στην επιφάνεια, ο Αβαλος βγήκε και τον υποδέχθηκαν η οικογένειά του, οι διασώστες, ο πρόεδρος και η πρώτη Κυρία Σεσίλια Μορέλ. Στη συνέχεια ο Αβαλος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε κοντινό ιατρικό σταθμό.
Ο κλωβός μετά κατέβασε στο ορυχείο ο νοσοκόμος των ειδικών δυνάμεων της Χιλής Ρομπέρτο Ρος και ο Μάριο Σεπουλβέντα ανέβηκε στην επιφάνεια περίπου μία ώρα αργότερα.
Οι διασώστες εκτιμούν ότι μπορούν να ανασύρουν έναν εργάτη κάθε ώρα. Πρώτοι ανασύρονται αυτοί που είναι πλέον δυνατοί σωματικά και ψυχολογικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να μην πάει κάτι καλά στις πρώτες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πιο αδύναμοι και άρρωστοι.
Αφού επανενωθούν με τις οικογένειές τους, οι εργάτες θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο στην πόλη Κοπιάπο.
Δηλώσεις ανακούφισης από τους διασωθέντες
«Είμαι τόσο χαρούμενος» δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Σεπουλβέντα, ο δεύτερος από τους Χιλιανούς μεταλλωρύχους που ανελκύθηκαν στην επιφάνεια με τη σωστική κάψουλα.
Μόλις βγήκε στην επιφάνεια, ο Σεπουλβέντα άρχισε να λέει αστεία και να επευφημεί τη Χιλή. Καθώς μεταφερόταν με φορείο για ιατρικό έλεγχο γύρισε στη γυναίκα του και τη ρώτησε: «Τι κάνει ο σκύλος;». Αργότερα, καθισμένος πλάι στα μέλη της οικογένειάς του ζήτησε βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη Χιλή. «Τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν όπως είναι. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν», επισήμανε ο μεταλλωρύχος.
Όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, η πίστη του στο Θεό ήταν αυτή που του έδωσε τη δύναμη να αντέξει, καθώς και η βεβαιότητά του ότι θα διασωθεί. «Ήμουν μαζί με το Θεό και το διάβολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο τέταρτος κατά σειρά διασωθείς, ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, αφού φίλησε τη γυναίκα του που τον περίμενε στην επιφάνεια, φώναξε «Ευχαριστώ Χιλή», ενώ αργότερα μέσα στη μέρα αναμένεται να δεχθεί επίσκεψη από τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.
«Ο Θεός μου έδωσε ένα μάθημα ζωής» δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο ¶λεξ Βέγκα, ο δέκατος μεταλλωρύχος που ανελκύθηκε σώος στην επιφάνεια.