Εν μέσω πιέσεων από την πετρελαιοβιομηχανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν άρση του μορατόριουμ για την άντληση πετρελαίου από το βυθό της θάλασσας, το οποίο επρόκειτο να εκπνεύσει στις 30 Νοεμβρίου.
Εν μέσω πιέσεων από την πετρελαιοβιομηχανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν άρση του μορατόριουμ για την άντληση πετρελαίου από το βυθό της θάλασσας, το οποίο επρόκειτο να εκπνεύσει στις 30 Νοεμβρίου. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τον Απρίλιο, στον απόηχο της ολέθριας έκρηξης σε εξέδρα άντλησης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην Ιστορία, παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έκθεση για λογαριασμό της κυβέρνησης, το μορατόριουμ είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν –έστω και προσωρινά- 8.000 με 12.000 θέσεις εργασίας στον Κόλπο. Οι εργασίες αναμένεται να επαναληφθούν σε τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες και να διασφαλιστεί ότι πληρούνται νέοι κανονισμοί ασφαλείας. «Η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου θα λειτουργεί βάσει αυστηρότερων κανονισμών, στενότερης επιτήρησης και σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα παραμένει ευέλικτο καθώς εμείς θα συνεχίζουμε την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουμε επιβάλει», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ.
Την εξέλιξη χαιρέτισαν αξιωματούχοι στις πολιτείες που βρέχονται από τον Κόλπο και βέβαια εκπρόσωποι της πετρελαιοβιομηχανίας. Για τον Μπόμπι Τζίντολ, το Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Λουιζιάνα, η οποία υπέστη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας, το μορατόριουμ έπρεπε να έχει αρθεί «εδώ και πολύ καιρό». Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κυβερνήτης του Τέξας, ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει αγωγή εις βάρος της κυβέρνησης Ομπάμα για την απαγόρευση. «Ας δούμε πρώτα τι προβλέπει η άρση του μορατόριουμ αυτή καθαυτή και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας εάν διαπιστώσουμε περιορισμούς στη δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αναζητήσουμε πετρέλαιο στο βυθό», δήλωσε ο Ρικ Πέρι.
Τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση εξέφρασαν οικολογικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στο Κονγκρέσο. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολιτική κίνηση γεμάτη κυνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace. «Όλα αυτά έχουν σχέση με τις εκλογές, όχι με τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια και το περιβάλλον».
Τα νέα μέτρα ασφαλείας
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έκδοση αδειών εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εκδώσει νέες άδειες για την άντληση πετρελαίου σε βάθος μεγαλύτερο από τα 152 μέτρα εάν οι πετρελαϊκές βιομηχανίες δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς ασφαλείας που θα αποτρέψουν μια νέα καταστροφή. Ο διευθυντής της εκτίμησε ότι οι πρώτες άδειες θα εκδοθούν «προς τα τέλη του έτους».
Βάσει των νέων μέτρων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να γίνουν επιθεωρήσεις στα συστήματα πρόληψης εκρήξεων (Blowout Preventers ή ΒΟΡ), τα οποία υπάρχουν στις πλατφόρμες και να αξιολογηθούν εκ νέου τα σχέδιά τους από ανεξάρτητους μηχανικούς. Οι πετρελαϊκοί όμιλοι θα πρέπει επίσης να υποβάλουν έκθεση, στην οποία θα αναφέρεται με λεπτομέρεια πώς σκοπεύουν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τις επιπτώσεις μιας νέας έκρηξης.