Πολιτική
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 08:57

Η ατζέντα της ημέρας

* Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών η σημερινή.

* Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Ετσι καταργούνται όλα τα επιβατικά δρομολόγια, πλην των ακολούθων:

1. Μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας: 604 (θα αναχωρήσει από Αθήνας μετά τη λήξη της απεργίας), 605 (θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της απεργίας).

2. Διεθνή Δρομολόγια: 334, 335, 336, 337

Επίσης, καταργούνται τα δρομολόγια 334, 335, 336, 337 στην ελληνική διαδρομή τους. Οι επιβάτες θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

Αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, επομένη της απεργίας:

1. Μεταξύ Δικαίων - Θεσσαλονίκης: Το δρομολόγιο 613 καταργείται στη διαδρομή Δίκαια - Αλεξανδρούπολη.

2. Διεθνή Δρομολόγια. Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια: 444, 445

Σήμερα δεν θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τις αμαξοστοιχίες της ΑΜΕΛ στο τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρομίου.

* Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, για να συμμετάσχει στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Στις εργασίες της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

* Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται σήμερα στο πλαίσιο επίσκεψής του στην αμερικανική μεγαλούπολη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον ιστορικό Mark Mazower με τον οποίο θα ανταλλάξουν ιδέες για το πρόγραμμα "Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών", κατόπιν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά ΜΜΕ και θα παραστεί σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

* Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, για να συμμετάσχει στη διεξαγωγή του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος. Στο Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν τα θέματα της βιοποικιλότητας, της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πέραν του 20%, καθώς και της προετοιμασίας για την επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η κ. Μπιρμπίλη θα συναντηθεί διμερώς με τον επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, και την επίτροπο για θέματα Κλιματικής Δράσης, Κόνι Χίδεγκααρντ.

* Περιοδεία στη Δυτική Αττική πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Στις 11:30 π.μ. θα μεταβεί στον Ασπρόπυργο όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, Ν. Μελετίου. Στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Ελευσίνας, Γ. Κοντούλη. Στη 1 μ.μ. θα μεταβεί στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Μεγάρων, Ι. Μαρινάκη.

* Περιοδεία σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στις 10:30 π.μ. στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς" στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη Τύπου. Στις 12:30 μ.μ. επίσκεψη στο εργοστάσιο Kleeman στο Νομό Κιλκίς και ομιλία με τους εργαζομένους. Στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση.

* Επίσκεψη στις υπηρεσίες της Παρκοτεχνίας και της Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά θα βρεθεί σήμερα το πρωΐ ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μίχας. Στις 2 μ.μ. θα έχει συνάντηση με του καταστηματάρχες του Πασαλιμανιού.

* Δημοτικά διαμερίσματα στην επαρχία Φαρσάλων θα επισκεφθεί σήμερα η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λάρισας του συνδυαμού "Συμμαχία υπέρ των Πολιτών Ρένα Καραλαριώτου. Στις 6:30 μ.μ. θα μεταβεί στην Κρήνη, στις 6:30 μ.μ. στο Ευϋδριο, στις 7 μ.μ. στην Υπέρεια, στις 7:30 μ.μ. στο Πολυνέρι και στις 8 μ.μ. στο Σταυρό.

* Στο Δημοτικό Σχολείο Καστελλίου Πεδιάδος θα βρίσκεται σήμερα η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Η επίσκεψη αυτή στοχεύει στη διάγνωση, την πρόληψη και την προστασία της στοματικής υγείας των μικρών μαθητών της Α' και Β' Τάξης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Ηρακλείου στο τηλέφωνο 2813400375.

* Στις 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Ιπποκράτους 22) συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος για το νομοσχέδιο «Ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων».

* Στις 9 π.μ. περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Αλέξη Π. Μητρόπουλου με τον συνδυασμό «Αττική Συνεργασία - Οχι στο Μνημόνιο, στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Στις 11 π.μ. θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων στο Σύνταγμα.

* Στις 9 π.μ. διαδοχικές επισκέψεις του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκου Μπόλαρη, σε ΕΛΒΟ, ΕΛΠΕ και το Χαλυβουργείο. Στις 5 μ.μ. ο κ. Μπόλαρης θα βρίσκεται στην Εδεσσα, απ΄όπου θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων περιεφερειακών συμβούλων του νομού Πέλλας. Στις 8:30 μ.μ. στα γραφεία του συνδυασμού του (Συγγρου 10), θα παρουσιάσει τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του ψηφεδελτίου του νομού Θεσσαλονίκης.

* Στις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα) εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Αμαρουσίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πρόληψης και Αλληλεγγύης. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το κινητό συνεργείο αιμοδοσίας του Νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμινγκ".

* Στις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. νέα διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Νομαρχίας Ηρακλείου (Καζαντζάκη 6-8, πάροδος Γιαμαλάκη).

* Στις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. την περιοχή της Φιλοθέης του Δήμου Ηρακλείου επισκέπτεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Συγκεκριμένα θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου "Ανατολή" Φιλοθέης στην οδό Κλεάνθη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου στα τηλέφωνα 2813400374 - 375 ή στο τηλέφωνο 6988938354 - 2810324451, υπεύθυνος ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μανώλης Ιατράκης.

* Στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο «King George», στην Αθήνα, συνάντηση γνωριμίας και άμεση συζήτηση εξαγωγέων με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις προτεραιότητες στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

* Στις 10 π.μ. συνάντηση του υποψηφίου δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, με την Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Χανίων.

* Στις 10:30 π.μ. στο Δημαρχείο Πειραιά, συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά με τον συνδυασμό «Συμμαχία στον Πειραιά-Λιμάνι Αλληλεγγύης, Οικολογίας και Ανατροπής», Νίκο Λεγάκη. Οι δύο άνδρες θα μιλήσουν με απλήρωτους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά). Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν σύντομη περιοδεία στην αγορά του Πειραιά.

* Στις 11 π.μ. συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ για το πλαίσιο δράση κα αγώνα για όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της χώρας.

* Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

* Στις 11 π.μ. στη Νομαρχία Ηρακλείου η υπογραφή σύμβασης που αφορά στο έργο «Συντήρηση-βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Ηρακλείου-Α' Φάση», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

* Στις 11 π.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Τελλόγλειου συνέντευξη Τύπου του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ με θέμα την έναρξη της έκθεσης: "Toulouse-Lautrec" και της παράλληλης έκθεσης "Δημήτριος Γαλάνης, Σχέδια και Χαρακτικά από τη δωρεά Δ. Τσάμη".

* Στις 11:30 π.μ. στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αριστοτέλους 27, συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση έρευνας που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, με θέμα:"Καταναλωτές και αρτοποιοί εν μέσω οικονομικής κρίσης", διοργανώνει το ΒΕΘ και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης "Ο Προφήτης Ηλίας". Αφορμή για την έρευνα στάθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού, που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους. Η έρευνα αποτελείται από δύο σκέλη, το πρώτο αφορά τους καταναλωτές και τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες αναφορικά με ένα είδος πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ψωμί, και το δεύτερο στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των αρτοποιών.

* Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα τελέσει τα εγκαίνια του Ογκολογικού Νοσοκομείου για Παιδιά στο Γουδή.

* Στις 12 το μεσημέρι η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Κουρή, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση ομολόγων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Χρήστο Πρωτόπαπα, ο κ Κουρής απάντησε θετικά στην ομόφωνη απόφαση των μελών της Επιτροπής που ζητούσαν αυτοπρόσωπη κατάθεση του και όχι γραπτό υπόμνημα.

* Στη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. στάση στον ΟΤΕ στην περιοχή Αττικής έχει εξαγγείλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

* Στις 2 μ.μ στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς διοργανώνει διαβούλευση με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ. Η βαθιά κρίση του Τύπου, οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων, η απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης καθώς και ο ρόλος των ΜΜΕ στις σύγχρονες κοινωνίες θα αποτελέσουν θέματα που θα απασχολήσουν τη διαβούλευση. Στη συζήτηση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από:

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΕΕ), Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Ενωση Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ), Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ), Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Ενωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου. Τις εργασίες θα ανοίξει με ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

* Στις 2 μ.μ. στα δικαστήρια της πρώην Σοχλής Ευελπίδων συγκέντρωση συμπαράστασης της ΑΔΕΔΥ στη δίκη προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

* Στις 2:30 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί ομάδα μεταλλωρύχων. Στη συνάντηση θα παραστεί και η πρέσβης της Χιλής, Carmen Patricia Ibanez Soto.

* Στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387) ομιλία του Sir John Sultson, κατόχου του βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής (2002), για τη συμβολή του στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου έλικα DNA, με θέμα: "Ο κεντρικός ρόλος του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινωνίας βασισμένης στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης".

* Στις 6 μ.μ. περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή, στον Φιλώτα, τον Αετό και το Λέχοβο του Νομού Φλώρινας.

* Στις 6:30 μ.μ. τα εγκαίνια της Λέσχης Φιλίας Κολοκυνθούς (Αίμονος 9 και Αστρους) από τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, και τη δημοτική σύμβουλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Τόνια Κανελλοπούλου.

* Στις 7 μ.μ. επίσκεψη του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και ομιλία του σε ανοικτή συγκέντρωση στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας. Σιτς 8:30 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση Ποντίων ομογενών στο ξενοδοχείο Porto Palace (αίθουσα Ντίμπερ).

* Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου, η εκδήλωση στη μνήμη του νομάρχη Γιάννη Γαρεφαλάκη. Στο ισόγειο του Νομαρχιακού Μεγάρου στην πλατεία Ελευθερίας, έκθεση φωτογραφικού υλικού, τόσο από τη δημόσια, όσο και από την ιδιωτική ζωή του. Ωρες λειτουργίας: 8 π.μ.-3 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως τις 13 Οκτωβρίου.

* Στις 7:30 μ.μ. ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης θα εγκαινιάσει το Πολυδύναμο Κέντρο ΑμεΑ στη στη συμβολή των οδών Χατζηαποστόλου & Τριανταφυλλοπούλου, στο ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού Βουστασίου στην Κολοκυνθού, παρουσία του αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου.

* Στις 7:30 μ.μ. στο Μουσείο Εκμαγείων, στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), διάλεξη με θέμα «Ο πρώϊμος ναός του Δία στη Νεμέα» του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και μέλους της Επιτροπής Συμβούλων για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα του υπουργείου Πολιτισμού Ελλάας, Stephen G. Miller. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ανακοινωθούν τα τελευταία πορίσματα των ερευνών του από το πανελλήνιο ιερό του Δία στη Νεμέα.