Την οργή των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν προκαλέσει στην Ιταλία τα σχέδια των αρχών της περιοχής Αμπρούτσο να αντιμετωπίσουν την πορνεία... κόβοντας δέντρα.
Την οργή των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν προκαλέσει στην Ιταλία τα σχέδια των αρχών της περιοχής Αμπρούτσο να αντιμετωπίσουν την πορνεία... κόβοντας δέντρα.
Εδώ και πολλές δεκαετίες, η αστυνόμευση της λεωφόρου Μπονίφικα ντελ Τρόντο –που εκτείνεται σε περίπου 17 χιλιόμετρα, από τις ακτές της Αδριατικής και κατά μήκος του ποταμού Τρόντο- αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις τοπικές αρχές και τους πολιτικούς της περιοχής, έχοντας γίνει συνώνυμη με την πορνεία. Η εγκατάσταση καμερών, οι έφοδοι, οι 24ωρες περιπολίες και τα βαριά πρόστιμα ουδέποτε έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Έτσι, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο επικεφαλής του τομέα δημοσίων έργων της περιφερειακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι έφθασε η ώρα για δραστικά μέτρα. Η λύση του ¶ντζελο Ντι Πάολο; Να κοπούν όλα τα δέντρα –για την ακρίβεια, να απομακρυνθεί κάθε είδους βλάστηση- «περιμετρικά και κατά μήκος των όχθεων» του ποταμού Τρόντο! Όπως είπε μάλιστα ο αξιωματούχος, εξασφάλισε τη συγκατάθεση όλων των εκπροσώπων της περιφέρειας και του δήμου. Οι τοπικές αρχές «οφείλουν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου και της τάξης», δήλωσε ο Ντι Πάολο.
Βεβαίως, η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων υπήρξε άμεση και έντονη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του WWF, μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 280 στρεμμάτων -ζωτικής για τα τοπικά οικοσυστήματα- δασικής έκτασης. Όπως επισημαίνει, χιλιάδες δένδρα καταδικάζονται σε θάνατο, ενώ το μοναδικό έγκλημα που διέπραξαν ήταν ότι «με το φύλλωμά τους πρόσφεραν καταφύγιο και οικειότητα σε ΅σκλάβες του σεξΆ». Οι αρχές, κατά τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν έλαβαν καν υπόψη το γεγονός ότι αυτά τα δένδρα «μεταξύ άλλων έχουν απορροφήσει χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα προσφέροντας στον άνθρωπο πολύτιμο οξυγόνο», ενώ παράλληλα εμποδίζουν τα παρασιτοκτόνα και άλλα χημικά να φθάσουν στον ποταμό Τρόντο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ιταλική ΜΚΟ τις προηγούμενες ημέρες, στη λεωφόρο Μπονίφικα ντελ Τρόντο εκδίδονται σχεδόν 600 γυναίκες. Από αυτές, οι περισσότερες είναι Νιγηριανές, όμως πολλές προέρχονται από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Βραζιλία, ακόμη και την Κίνα. Όσο για τον αμφιλεγόμενο ¶ντζελο Ντι Πάολο, δεν είναι η πρώτη φορά που μια πρότασή του πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις. Πριν από λίγα χρόνια, ως δήμαρχος της μικρής πόλης Κανίστρο, έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Ιταλία όταν πυροβόλησε ληστή τράπεζας, τον κατεδίωξε και τελικά κατάφερε να τον πιάσει.