Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με την υπόθεση Βατοπεδίου. Χωριστά πορίσματα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Όπως όλα δείχνουν, το πόρισμα θα εκφράζει μονάχα τις θέσεις της πλειοψηφίας, καθώς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα καταρτίσουν τις δικές τους πορισματικές θέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην πρόταση παραπομπής στο ειδικό δικαστικό συμβούλιο των τριών υπουργών που έχουν υπογράψει κυβερνητικές αποφάσεις σχετικές με την υπόθεση (Α. Κοντός, Π. Δούκας, Ε. Μπασιάκος), ενώ προβληματισμός επικρατεί σε σχέση με τους άλλους δύο εγκαλούμενους πρώην υπουργούς, τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη.
Σε εντοπισμό πολιτικών κυρίως, ευθυνών προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ζήτημα των ποινικών ευθυνών αναγνωρίζεται ως περίπλοκο, ενώ ο ΛΑΟΣ αναμένεται να προτάξει το δεδομένο της παραγραφής των όποιων αδικημάτων, καταλογίζοντας ωστόσο τις ουσιαστικές ευθύνες ενός εκάστου των υπουργών που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις. Οι επιλογές του ΚΚΕ, δεν έχουν γίνει γνωστές.
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δ. Τσιρώνης, σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξέφρασε τον δισταγμό των βουλευτών για παραπομπή υπουργών στο ακροατήριο «χωρίς δεμένη υπόθεση», υποσχέθηκε πως «θα είμαστε ακριβοδίκαιοι προς κάθε πλευρά και δεν θα στείλουμε κανέναν τζάμπα, χωρίς στοιχεία», αλλά από την άλλη, όπως υπογράμμισε, «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Βουλή, πλυντήριο ποινικών ευθυνών».
Στην αντεπίθεση η ΝΔ
Εν τω μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία, που έχει αποχωρήσει από την Προανακριτική Επιτροπή, επανήλθε σήμερα στην υπόθεση, με αφορμή ρεπορτάζ εφημερίδων.
Τα δημοσιεύματα, εμφανίζουν κατάθεση του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, Θανάση Ξυνίδη, (αδελφού του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη), ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, Ηλία Κολιούση, το έτος 2008, όπου δηλώνεται ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων της Μονής στην περιοχή έχει συντελεστεί με τις αποφάσεις των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη και πως ο αγώνας των κατοίκων, οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ στην λύση των ανταλλαγών.
Σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «δικαίωση των θέσεων του κόμματος», κατήγγειλαν την «πολιτική σκοπιμότητα και σκευωρία του ΠΑΣΟΚ» και κάλεσαν το κυβερνών κόμμα, «να σταματήσει τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, πριν είναι πολύ αργά για το ίδιο».
Την ίδια ώρα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ. Τσιρώνη, τον παραπέμπει σε χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του «Σκάι» όπου εμφανίστηκε κατάθεση αστυνομικού, γαμπρού της κατηγορούμενης σ την υπόθεση, Σταματίνας Μαντέλη, στην οποία ο εν λόγω μάρτυρας κάνει λόγο για πιέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον ίδιο προκειμένου να φέρει την κ. Μαντέλη σε επαφή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, πριν την κατάθεσή της ενώπιον των δικαστικών αρχών.
«Η πρόταση για την επαφή, έγινε - σύμφωνα με το ρεπορτάζ - την παραμονή της κατάθεσης της κ. Μαντέλη στην Εισαγγελέα Εφετών, όταν για πρώτη φορά μίλησε για ευθύνες πολιτικών προσώπων. Είναι σαφές πως πρόκειται για μείζονος σημασίας κατάθεση. Κατόπιν αυτών, φρονούμε ότι η Επιτροπή σας, οφείλει να ζητήσει άμεσα τη σχετική δικογραφία πριν συντάξει το οποιοδήποτε πόρισμά της», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Τασούλας.