Κόσμος
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 10:07

Κύπρος: Στην κόψη του ξυραφιού ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση επί της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Προσπάθεια για αναβολή της συζήτησης. Οι επιδιώξεις της Αγκυρας και τι επισημαίνει η κυπριακή πλευρά.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση επί της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, στο Στρασβούργο

Ωστόσο, πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) επιδιώκουν την αναβολή της συζήτησης, μετά την ευνοϊκή για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η νομική βάση την οποία εισηγείται η Κομισιόν για την έγκριση του Κανονισμού είναι λανθασμένη.

Έγκυρη πηγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» υποστήριξε πως οι εν λόγω πολιτικές ομάδες «συντηρούν ένα ομιχλώδες τοπίο γύρω από τη στάση που θα τηρήσουν, προκειμένου να διαπιστώσουν κατ’ αρχήν εάν έχουν την αριθμητική δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα αναβολής της ψηφοφορίας ή όχι».

Στόχος της προσπάθειας για την αναβολή της συζήτησης εκτιμάται πως είναι η αποτροπή έγκρισης της γνωμάτευσης από την Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μην σφραγιστούν επισήμως από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι αρνητικότατες διαπιστώσεις γύρω από τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, στις οποίες κατέληξε το πόρισμα της Νομικής Υπηρεσίας του Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», οι κινήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με παρεμβάσεις που εκδήλωσαν η ¶γκυρα και ο Ντερβίς Έρογλου, διατυπώνοντας μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό, ότι ενδεχόμενη έγκριση της γνωμάτευσης θα προκαλέσει δήθεν «ζημιά» στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Η τουρκική πλευρά, εμφανίζεται μάλιστα να μην είναι ικανοποιημένη με μια απλή αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας επί της γνωμάτευσης, καθώς σύμφωνα με ανώτατη πηγή στο ΕΚ που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα, η Αγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αξιώνουν καταψήφιση της γνωμάτευσης, επιστρατεύοντας «πολιτικούς λόγους ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως τα ζητήματα του εμπορίου είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κάθε χώρας και είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθορίζει για τα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας».

«Είχαμε πει ότι εμείς και με νομικό και με πολιτικό τρόπο, δίναμε τη μάχη μας, για να μην περάσει ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο και θα συνεχίσουμε και με όπλο μας τη νομική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, έτσι ώστε αυτός ο κανονισμός να μην εγκριθεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να κάνουν εμπόριο χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ικανοποιείται και η ΕΕ. Όπως σημείωσε, με αυτή την πρόταση, η οποία στηρίζεται σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το ψήφισμα 550, ο πρόεδρος Χριστόφιας «δίνει και κίνητρο στην Τουρκία έτσι ώστε να συναινέσει σε αυτήν την εποικοδομητική, ισορροπημένη και εφαρμόσιμη πρόταση».

Περιμένουμε, πρόσθεσε, και από την ΕΕ να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, για να δοθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ταλάτ: Ο Χριστόφιας δεν είναι έτοιμος για λύση

Την ίδια ώρα ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτιμά πως ο Δ.Χριστόφιας δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, ο κ. Ταλάτ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος, φοβάται να αναλάβει ευθύνες και έτσι δεν μπορεί να μπει σε σοβαρή διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον Ταλάτ, ο πρόεδρος Χριστόφιας «επέλεξε να κινηθεί στη λογική μετάθεσης της λύσης σε βάθος χρόνου. Αρνήθηκε να συζητήσει επί του Σχεδίου Ανάν, δεν δέχθηκε την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων, απέρριψε εντατικοποίηση της διαδικασίας».

πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος», «Καθημερινή»