Πολιτική
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 15:05

Υπ. Παιδείας: Προσεχώς οι προτάσεις για τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πριν από το τέλος της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Προαναγγελία δράσεων για τη διευκόλυνση νέων Ελλήνων επιστημόνων ως προς την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, στο τέλος της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

Αναφερόμενη σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Πληροφορικής, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση επί διαρροών. «Καμία συζήτηση επί διαρροών δεν έχει νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση και ο διάλογος θα ξεκινήσει όταν η ίδια καταθέσει επισήμως τις σχετικές προτάσεις.

Δημιουργία δικτυώσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών

Κάνοντας εξάλλου έναν απολογισμό της επίσκεψης εργασίας που έκανε στις ΗΠΑ και ειδικά στην Silicon Valley και την Ουάσιγκτον επισήμανε ότι στόχος είναι να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας των Ελλήνων ερευνητών, επιστημόνων, φοιτητών κλπ, των οποίων οι πρωτοποριακές ιδέες θα μπορούν κατ΄αρχήν να έχουν ένα βήμα για να γίνονται γνωστές και στη συνέχεια, ενδεχομένως, και να υλοποιούνται.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η υπουργός είχε κύκλο επαφών σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, όπου συνομίλησε με καθηγητές, φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές, ενώ δήλωσε υπερήφανη, γιατί, όπως είπε, συνάντησε δεκάδες Ελληνες επιστήμονες, ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι –όπως είπε- όχι μόνο διαπρέπουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της περιοχής, αλλά συγχρόνως βρίσκονται στην κορυφή της πρωτοπορίας με εφευρέσεις και καινοτομίες.

Στη Silicon Valley, σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, ζουν και εργάζονται σε ζηλευτές θέσεις, εξαιρετικά σημαντικοί Έλληνες καθηγητές, ερευνητές και επιχειρηματίες με σημαντική παρουσία στο χώρο τους, στην κοινωνία τους αλλά και παγκοσμίως.

Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι τα με το υψηλό επίπεδο καθηγητών και φοιτητών, αλλά και το βάθος της θεωρητικής γνώσης που παράγουν σε συνεργασία με τον εντυπωσιακό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών, σπουδαστών και επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς στη Silicon Valley, μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα φάρος ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Στην κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας που έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος για τη νεανική επιχειρηματικότητα, θα προχωρήσουν σε μια σειρά δράσεων για δημιουργία δικτυώσεων - Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών - για τη διευκόλυνση νέων Ελλήνων επιστημόνων στην αξιοποίηση, ακόμη και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ