Για ιστορική εκλογική διαδικασία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόνισε ακόμη πως «κάθε άλλο παρά μικροπολιτικές είναι αυτές οι εκλογές», σημειώνοντας πως «δεν είναι ευκαιρία για διαμαρτυρία, αν και κάποιοι θέλουν να τις κάνουν ευκαιρία για διαμαρτυρία».
Για ιστορική εκλογική διαδικασία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως είπε, για πρώτη φορά οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν Περιφερειάρχες σε 13 Περιφέρειες, αλλά και Δημάρχους σε ευρύτερες περιοχές πια, μετά τις συνενώσεις. «Ο θεσμός του Καλλικράτη είναι μια πραγματική επανάσταση», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο θεσμός του «Καλλικράτη» προσεγγίζει τελείως διαφορετικά την ανάπτυξη. «Θα έλεγα, μάλιστα, ότι απελευθερώνει τις περιφερειακές δυνάμεις, τις τοπικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματικά ασφυκτιούν, μέσα σε ένα σύστημα πελατειακό, αλλά και σε μια νοοτροπία, που έχει εμπεδωθεί ουσιαστικά, ότι ‘’δεν γίνεται τίποτα’’, ότι ‘’δεν μπορούμε εμείς’’, ότι ‘’έτσι κι αλλιώς, όλα στην Αθήνα θα αποφασιστούν’’. Αυτή η αντίληψη έχει ακυρώσει ακόμη και δυνατότητες, οι οποίες και σήμερα υπάρχουν, αλλά έχει εμπεδωθεί και ως μια αντίληψη παθητικής αντιμετώπισης της πολιτικής και των δυνατοτήτων που έχει αυτή η χώρα», επεσήμανε.
Σημείωσε επίσης πως «κάθε άλλο παρά μικροπολιτικές είναι αυτές οι εκλογές. Δεν είναι ευκαιρία για διαμαρτυρία, αν και κάποιοι θέλουν να τις κάνουν ευκαιρία για διαμαρτυρία. Ξέρουμε όμως ότι αυτές οι εκλογές, για μας, είναι μια μεγάλη δυνατότητα αλλαγής και ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας και για τις αλλαγές που εμείς προωθούμε, ως Κίνημα και ως Κυβέρνηση».
Κατηγόρησε δε την Αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να υποτιμήσει τους πολίτες, γιατί θέλει να σβήσει τις τεράστιες ευθύνες, που υπήρχαν και υπάρχουν, της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλουν να σβήσουν και να ξεχάσουν ότι περάσαμε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του Ελληνισμού – σίγουρα, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών».
Το δίλημμα για τη χώρα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «είναι αν θα συνεχίσουμε το έργο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης της χώρας, ή αν θα πάμε πίσω, στην παρακμή της φαυλότητας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της πελατειακής σπατάλης. Δηλαδή, σε όλα αυτά τα φαινόμενα, που ξέρουμε ότι είναι η βάση αυτής της κρίσης».