Πολιτιστικά
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 11:42

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Μεξικανική Επανάσταση

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη Μεξικανική Επανάσταση και για τον εορτασμό της διοργανώνεται Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο οποίο θα προβληθούν 30 ταινίες και ντοκιμαντέρ σπουδαίων δημιουργών απ' όλο τον κόσμο.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη Μεξικανική Επανάσταση και για τον εορτασμό της διοργανώνεται Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο οποίο θα προβληθούν 30 ταινίες και ντοκιμαντέρ σπουδαίων δημιουργών απ' όλο τον κόσμο.

«Γη και ελευθερία!» ήταν το σύνθημα που αντήχησε στη Μεξικάνικη Επανάσταση, που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1910. Σήμερα, το πνεύμα της Μεξικάνικης Επανάστασης παραμένει ζωντανό, κυρίως μέσα από τους θρυλικούς ηγέτες του, Πάντσο Βίλα και Εμιλιάνο Ζαπάτα, που πολέμησαν για δημοκρατία και δικαιοσύνη, υμνήθηκαν ως ήρωες και έγιναν πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο.

Στο Μεξικό του 1910, επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Η χρόνια εκμετάλλευση των αγροτών έχει φτάσει στο απροχώρητο, το 81% της γης ήταν ιδιοκτησία μεγάλων γαιοκτημόνων. Τη χώρα κυβερνούσε επί 30 συνεχόμενα έτη, με στημένες εκλογές, ο Πορφύριο Ντιάζ. Η παγκόσμια κρίση του 1907, χτύπησε σκληρά και την μεξικάνικη οικονομία, και τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για τους φτωχούς εργάτες. Ο λαός άρχισε να αντιδρά. Αλλά αυτό που πυροδότησε την επανάσταση ήταν οι εκλογές του 1910, ένας γόνος πλούσιας οικογένειας αλλά δημοκράτης και προοδευτικός, ο Φρανσίσκο Μαδέρο, έβαλε υποψηφιότητα ενάντια στον Ντίας και έχασε στις εκλογές, που ήταν στημένες. Όταν μαθεύτηκαν τα νέα της στημένης επανεκλογής, οργή ξέσπασε σε όλη τη χώρα. ¶ρχισαν να συγκροτούνται αντάρτικες ομάδες και οι αγρότες προχώρησαν σε ένοπλη εξέγερση. Η εξέγερση ήταν σφοδρή και είχε για αρχηγούς τους θρυλικούς Πάντσο Βίλα στο Βορρά και Εμιλιάνο Ζαπάτα στο Νότο. Εκατοντάδες χρόνια καταπίεσης και εκμετάλλευσης ξέσπαγαν τώρα και ο λαός ζητούσε κάτι απλό και δίκαιο: αναδασμό της γης με απαλλοτρίωση των οργανωμένων κτημάτων, που είχαν οδηγήσει σε αναγκαστική πείνα εκατομμύρια κόσμο.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 18 έως και τις 24 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Σινέ Φιλίπ. Καθημερινά θα προβάλλονται δύο έως τρεις ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνουν την Πέμπτη 18 του μήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα χαιρετήσουν ο επιτετραμμένος της Μεξικανικης Πρεσβείας, κύριος Buenrostrο, και ο κύριος Μιχάλης Κακογιάννης.

Πληροφορίες

Από τις 18 έως και τις 24 Νοεμβρίου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος 210 3418550)

Σινέ Φιλίπ, Θάσου 11, Πλατεία Αμερικής 210 8612476