Πολιτική
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 15:15

Νεκρός από την κακοκαιρία και στην Ικαρία

Δύο νεκρούς, έναν 34χρονο στην Ικαρία και έναν 62χρονο στη Χίο, άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα δύο νησιά.

Ενας 34χρονος έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία στην Ικαρία, όταν καταπλακώθηκε από τα ερείπια του σπιτιού του, το οποίο παρασύρθηκε από καθίζηση του εδάφους. Το νησί το μεσημέρι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αίτημα των δημάρχων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δήμαρχοι, στο έγγραφό τους προς το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρουν ότι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές του νησιού, αγγίζει τα όρια της βιβλικής καταστροφής, αφού οικισμοί ολόκληροι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η κακοκαιρία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και στο οδικό δίκτυο, που για αρκετές ώρες παρέμεινε κλειστό.

Για περίπου 15 ώρες η δυνατή βροχή που έπεσε στην Ικαρία παρέσυρε αυτοκίνητα, απέκλεισε χωριά, βούλιαξε καΐκια και προξένησε καθιζήσεις τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε περιοχές όπως αυτή του Αμμάλου που βρήκε τραγικό θάνατο ο 34χρονος Μ.Α.

«Η νύχτα ήταν εφιαλτική» δήλωσε ο Έπαρχος Ικαρίας, Νίκος Ροζίνος, που προσπαθούσε να βοηθήσει τους συμπολίτες του να γλυτώσουν από την θεομηνία. Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε τόση βροχή όση δεν έπεσε όλη τη χρονιά, σημείωσε ο Έπαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι σε ορισμένες περιοχές αγγίζει τα όρια της βιβλικής καταστροφής.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 50 κλήσεις για άντληση υδάτων, απεγκλωβισμό πολιτών από υπόγεια και χωμένα στις λάσπες αυτοκίνητα.

Το οδικό δίκτυο είναι κομμένο σε αρκετά σημεία και χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων του επαρχείου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με απομακρυσμένα χωριά.

Οι μαθητές δεν πήγαν στα σχολεία ύστερα από εντολή του έπαρχου, ενώ μηχανήματα του επαρχείου, των δήμων και ιδιωτών βοηθούν για να ανοίξουν και οι υπόλοιποι δρόμοι.

Η εικόνα της καταστροφής αποτυπώνεται στα Γεμέλια όπου από ένα γεφύρι 150 ετών έμεινε μόνο η αψίδα του.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί περίπου 45 κλήσεις για βοήθεια. Ενα πυροσβεστικό όχημα αντιμετώπισε προβλήματα αφού έγειρε τη στιγμή κατά την οποία πήγαινε να βοηθήσει σε περίπτωση απεγκλωβισμού μιας γυναίκας από το αυτοκίνητό της.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξακολουθεί να βρίσκεται η Χίος, όπου ένας 62χρονος έχασε τη ζωή του στην περιοχή Ολύμπων του δήμου Μαστιχοχωρίων, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε υποδομές και καλλιέργειες.

Στο πλαίσιο της κήρυξης του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους δήμους του νησιού της Χίου συγκροτήθηκαν ήδη μεικτά συνεργεία καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών και όπως υπογραμμίζεται, οι επιτόπιες επισκέψεις καταγραφής ξεκινούν άμεσα.

Οπως επίσης ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία, οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές σε οικοσκευή ή επαγγελματικό εξοπλισμό μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 22710 44212 44211 44201 44251, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές στις οικίες ή στις επιχειρήσεις τους.

Στην υπόλοιπη χώρα η Πυροσβεστική δέχθηκε

• Στη Λακωνία, 24 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Αρεόπολης, Νεάπολης και Γυθείου

• Στην Αττική, 17 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 12 κλήσεις για κοπές δέντρων στις περιοχές Βάρης, Γλυφάδας, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Ψυρρή, Ιλίου, Κερατσινίου και Μοσχάτου.

• Στη Ζάκυνθο, 12 κλήσεις για παροχές βοήθειας λόγω ανεμοστρόβιλου.

• Στη Σύρο, 5 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Όπως εξάλλου μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο νομό Κιλκίς από τα νερά της βροχής καλύφθηκε έκταση περίπου 100.00 στρεμμάτων.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν αργά χθες από την έντονη βροχόπτωση και στην περιοχή των δήμων Βόχας και Βέλου του νομού Κορινθίας.

Σπίτια πλημμύρισαν για τέταρτη φορά μέσα σΆ ένα μήνα και διακόπηκε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική Κορίνθου - Πατρών.

Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο δήμαρχος Βόχας, Γιώργος Λιούντρης, καταγγέλλουν και πάλι την ΕΡΓΟΣΕ ότι ευθύνεται για τις καταστροφές που προκαλούνται σε σπίτια και καλλιέργειες στην περιοχή τους και προσθέτουν πως αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, κάθε φορά που θα βρέχει έντονα οι πλημμύρες θα είναι αναπόφευκτες.

Τέλος, η χθεσινή νεροποντή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης. Νερά άρχισαν να τρέχουν απΆ τους τοίχους, στα εξωτερικά ιατρεία, στον προθάλαμο των χειρουργείων και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Το πρόβλημα αποδίδεται σε κακή εκτέλεση των εργασιών αναπαλαίωσης του νοσοκομείου.

Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει από την Τρίτη η κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το πρωί στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ