Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 17:35

Ικανοποίηση και επισημάνσεις φορέων για τα μέτρα κατά της ανεργίας

Τη συμφωνία τους σε κάθε μέτρο που βοηθά στην ανάσχεση της ανεργίας εξέφρασαν οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας που είχαν με τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τη συμφωνία τους σε κάθε μέτρο που βοηθά στην ανάσχεση της ανεργίας διατράνωσαν οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας που είχαν με τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτεταμένο και πολύπλευρο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ το πρόγραμμα δράσεων που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι αναμφίβολα συνιστά μία γραμμή άμυνας στο πρόβλημα της ανεργίας. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι μοναδική ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη.

«Δυστυχώς», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, «λύσεις … fast track στο κύμα των λουκέτων και της ανεργίας δεν υπάρχουν. Η μοναδική ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη. Και ανάπτυξη μπορεί σήμερα να υπάρξει μόνο με δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και της κρατικής παρέμβασης, με τη μείωση των φόρων και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τη διαμόρφωση ενός fast track περιβάλλοντος για την καινοτόμο ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτές τις προϋποθέσεις ανάπτυξης πρέπει να απαιτήσουμε ως κοινωνία και να υλοποιήσει η Πολιτεία».

Την εκ των πραγμάτων στήριξη της ΓΣΕΕ σε κάθε ενεργητική πολιτική που ανακουφίζει τους ανέργους και διατηρεί θέσεις εργασίας εξέφρασε από την πλευρά του ο Γ. Παναγόπουλος.

Παρατήρησε πάντως πως «η ύφεση που υπάρχει στην ελληνική οικονομία με την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου περικοπών και λιτότητας έχει μετατραπεί με ραγδαίους ρυθμούς, σε κρίση απασχόλησης».

Υποστήριξε επιπλέον ότι «η καλύτερη απάντηση στο μνημόνιο των περικοπών και της λιτότητας είναι να συμφωνηθεί ένα μνημόνιο ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Στους δυο βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί η μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εστίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Τόνισε συγκεκριμένα ότι από τη μια πλευρά θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα «όπως αυτά τα πολύ σημαντικά που ανακοινώθηκαν σήμερα», αλλά παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τις παραγωγικές μηχανές της χώρας.

«Τα μέτρα αυτά και το πρόγραμμα 'μαμούθ' δίνει μια ανάσα και αισιοδοξία και σε εργοδότες και σε εργαζόμενους και ίσως αποτελεί το αντίδοτο για να σταματήσουν τα λουκέτα και οι απολύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και συμπλήρωσε ότι πάγια θέση της Συνομοσπονδίας είναι να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.

«Εξαιρετικά» χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος τόσο από την πλευρά των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία, συμπληρώνοντας ότι θα ξεβολέψει εκείνους που ήταν βολεμένοι με τα επιδόματα ανεργίας.

Επισήμανε επίσης ότι μέσα σε ένα καθεστώς μείωσης των εσόδων, είναι μια “ένεση” το γεγονός ότι το κράτος αναγνωρίζει πως οι επιχειρήσεις θέλουν κάποια ενίσχυση για να κρατήσουν την απασχόληση και συμπλήρωσε ότι «σημασία είχε όχι η λήψη των μέτρων, αλλά η υλοποίησή τους».

Για «καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που στο πεδίο της εφαρμογής μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα για την ενίσχυση της απασχόλησης», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και τόνισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο στις συνθήκες που βιώνουμε, αυτό το πρόγραμμα να το στηρίξουν όλοι.

Επισήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι έχουμε μια καθυστέρηση όσον αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και ότι πρέπει να προωθηθεί γρήγορα γιατί η απασχόληση θα προκύψει κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη».